Berit Djuse berättar om Leif Skottheim som uppfann skållan som som han håller i handen på bilden, den förbättrade hockeyskydden avsevärt. Högst upp till höger en bild av Stefan Dahlgren på kontoret och bilden under visar Karin Gustafsson som städar sitt kontor efter nedläggningen.
Foto: Veronica Rigtorp

Anrika fabrikens sista tid i fokus

BORLÄNGE/MALUNG – Det är tio år sedan jag började att dokumentera Jofafabrikens sista år i Malung. Det gick åt över 70 rullar svartvit film till att föreviga fabriken, lagret och huvudkontoret, berättar Borlängebördiga fotografen och reportern Berit Djuse. Nu börjar hon närma sig upploppet av den genomarbetade boken om Jofa. Delmål som första utställningen och första föreläsningarna är genomförda.

Berit Djuse är i grunden pressfotograf, men har som många andra anpassat sig till den nya mediavärlden och är även reporter sedan flera år tillbaka.
Hennes stora intresse för dokumentation genom fotografering och även i text har gjort att hon redan tidigare har gett ut boken ”Folk och Fä i Fors”, som blev mycket positivt mottagen av både recensenter och allmänhet.
Sedan hon 2006 flyttade upp till kärleken i Malung har hon sneglat på Jofa och haft en önskan att få träda in i fabriken för att dokumentera verksamheten.
När Berit Djuse så knackade på hos företaget blev hon varmt välkommen.
– Jag är glad för att jag blev så väl mottagen av alla medarbetare och att de stod ut med att ha en fotograf omkring sig, säger Berit Djuse.

Berit Djuse med Jofahjälmen – en klassiker som inte längre tillverkas i Malung. Hjälmen användes också som uppskattad rekvisita under föreläsningen.

Dokumentationen är förutom den välbesökta utställningen som visades på Malungs bibliotek även på god väg att bli en bok. Fullspäckad med intervjuer med ägare, anställda och allsköns folk som haft med Jofa att göra genom åren. Vilket i princip är alla i Malung inser undertecknad under besöket.
Inte så konstigt med tanke på att det jobbade så många som över 1 000 personer på fabriken i Malung, i hemmen och på andra orter när företaget var som störst.

Så kom dagen då den världsberömda fabriken skulle stänga och runt 50 anställda blev uppsagda, en del kom sedan tillbaka till jobb på lagret. Sedan 2013 sker all produktion i Asien, numera med CCM-loggan på produkterna. Namnet Jofa är nästan helt utraderat förutom på lek- och multisporthjälmarna som fortfarande heter Jofa. Huvudkontoret flyttade till Solna, lagret finns fortfarande kvar i Malung.
– Jag vill med mina bilder visa människorna som nitade byglar, monterade ihop hjälmar, sydde hockeyskydd, arbetade på lagret och kontoret. Utan personal ingen produktion.
I de jubileumsskrifter som Jofa gett ut är det mest bilder på manliga chefer med kostym, personalen på golvet är inte så framträdande på bilderna, konstaterade Berit när hon började jobba med dokumentationen.
– Mitt syfte är att frysa tiden och att visa arbetsgemenskapen som fanns på företaget.
– Det enda som nu tillverkas på CCM Hockey i Malung är bandybollar, som görs av en robot, säger Berit Djuse.
– Att få fördjupa sig så här och ge det tid är roligt och en skarp kontrast till journalistjobbet.

Borlängebördiga fotografen och reportern Berit Djuse, numera boende i Malungsfors, började för tio år sedan dokumentera Jofa och har följt med fram till nedläggningen. Det har resulterat i en utställning, ett föredrag och en kommande bok. Stora bilden på högersida om Berit Djuse, med tre kvinnor på fackklubben Unionen sista möte strax innan huvudkontorets nedläggning 2012. Foto: Veronica Rigtorp

Djuse följde processen vid flera tillfällen under hela sista året, vid till exempel nedläggningsbeslut, fackklubbsmöten och den sista hjälmen den 13 december 2012.
Som en liten aptitretare inför kommande bok kan avslöjas att där kommer stjärnor som Wayne Gretzky att finnas med. Han var – liksom många andra NHL-spelare genom åren – en stor älskare av Jofas produkter, framför allt hjälmen Jofa 235.

Malungsbördiga Jonas Birgersson med treåriga sonen Julius, kom till utställningen när de var på besök i hembygden. Familjen är numera bosatt i Borlänge och hobbyfotograf Birgersson passar på att se Jofa-utställningen.

Jofa
Niss Oskar Jonsson grundade som minderårig Jofa 1926.
Första produkt var skridsko-remmen, sedan tillverkades bindningar, handskar och skidstavar.
1935 antog företaget namnet JOFA (för JOnssons FAbriker).
1961 fick Jofa världspatent på VM-hjälmen.
1963 tog man upp tillverkning av ishockeyhjälmar. Företaget breddade senare sortimentet till kroppsskydd, skridskor och klubbor.
1973 såldes företaget till AB Volvo och senare till Karhu.
Jofa ingår sedan 2004 i Reebok som i sin tur är en del av Adidas.
Produktionen av hjälmar sker i dag i Kina och kvar i Malung finns bara ett lager.
Genom åren har spelare såsom Lennart Svedberg, Börje Salming, Peter Forsberg, Igor Larionov, Václav Nedomanský, Jaromír Jágr, Mario Lemieux och Wayne Gretzky spelat i hjälmar tillverkade av Jofa.

Källa: wikipedia.se

Jofa vida känt i världen, har producerat många ishockeyskydd till bland annat NHL
Några produkter ur Jofas omfattande produktion fanns på display under utställnignen. Fotografen och reportern Berit Djuse som gjort utställningen kompletterade med ett par bandyhandskar.
Den allra sista hjälmen som producerades i Malung, förevigad av fotografen Berit Djuse i utställningen om Jofa. Till höger längst upp, personal sopar golven efter att fabriken stängts. Bilden nedanför visar den ödesmättade tomma industrilokalen.

VERONICA RIGTORP

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS