ANNONS

På utställningen “Ikoner – en utställning om att få finnas”, visas bilder framtagna av scenograferna och kostymörerna Helena Andersson och Linda Sandberg och fotograferad av Emma Svensson. Från vänster ses bilderna Prima Ballerina med Ida, 25 år från Göteborg, Rebellen med Jon, 20 år, Hestra, Polisen med Mats, 46 år, Forsa och Rockstjärnan med Alexander, 24 år, Alingsås.
Foto: Veronica Rigtorp

Annorlunda ikoner tar plats i strålkastarljuset

SMEDJEBACKEN. Utställningen “Ikoner – en utställning om att få finnas”, visas i Ahlbäcksalen.

Utställningen öppnades på World Down Syndrome Day 2016. Därefter har den fortsatt att visas som en vandringsutställning.
Det sägs att man kan bedöma ett samhälles nivå av kultivering genom hur man behandlar några av sina mest utsatta; de dömda och de med handikapp. Gemensamt för dem, precis som för alla andra, är att bland det värsta vi kan drabbas av är isolering. Att inte få finnas med i gemenskapen, att bli lämnad utanför, är fatalt för flockvarelsen människan. Sedan urminnes tider är det en grupp som ständigt negligerats, exkluderats och
osynliggjorts; de som är födda med Downs Syndrom. I våra tider av fosterdiagnostisering är rådande trend att de alls inte föds.
Genom Glada Hudik-teaterns arbete har nu även denna grupp fått ta plats på scenen, och det med stor internationell framgång. Nu äntrar de även den fotografiska scenen.
Utställningen genomförs av Fotografiska for Life i samarbete med Glada Hudik-teatern med 21 starka porträtt med skådespelare som iscensätter ikoner och där modellerna genom porträtten tar sin plats i konsten, i samhället, i historien. Vare sig det är en Diva eller Polis, Rebell eller Prima Ballerina, alla bär de ett budskap som talar till oss, laddat av kulturell betydelse. På detta sätt inkluderas genuint en grupp som annars sällan får synas och som aldrig synts i historien. Fast de alltid funnit där.
Utställning om ikoner är framtagna av scenograferna och kostymörerna Helena Andersson och Linda Sandberg och fotograferad av Emma Svensson.
Ikoner – en utställning om att få finnas, visas i Ahlbäcksalen på Werner Aspenströmbiblioteket till och med 30 april. Missa inte den.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS