Karin Diffner tipsar om flera böcker och Jesscia Haglöf om en bok med titeln “Shantaram”.
Foto: Annonsbladet

Annonsbladet tipsar om trevlig läsning under helgerna

Julhelgen betyder ledighet för många av oss och då passar det kanske bra att läsa en god bok. På Annonsbladet är vi många som i stillhetens tid plockar fram en bok vi gillar. Här tipsar några av oss om några av alla dessa godbitar som finns.
Rose-Marie Eriksson.

Polcirkeln
Författare: Liza Marklund
Liza Marklunds nya kriminalroman ”Polcirkeln” är den första delen i en ny trilogi som utspelar sig i Stenträsk i Norrbotten. Den handlar om fem tonårsflickor som träffas en gång i månaden i en bokcirkel som de kallar för Polcirkeln. En av dem försvinner spårlöst sommaren 1980 och hittas först 40 år senare inmurad i ett brofundament. Julen 2019 återförenas de fyra kvinnorna i bokcirkeln för första gången efter kamratens försvinnande. Det står snart klart att något i flickornas relationer utlöste det våldsamma brottet. Frågan är vad, och vad som drev dem då och vilka konsekvenser det fick.
Jag fängslas av Liza Marklunds otroliga miljöskildringar och hur hon gestaltar livet för tonårstjejerna på 80-talet. Det blir stundtals en nostalgisk resa och jag ler igenkännande åt många beskrivningar. Samtidigt är historien både spännande och gripande med ett rafflande och oväntat slut.
”Polcirkeln” är nominerad till årets bästa kriminalroman av Svenska Deckarakademin.

Rose-Marie Eriksson

Karin Diffner tipsar om flera böcker och Jesscia Haglöf om en bok med titeln “Shantaram”. Foto: Annonsbladet

Shantaram
Författare: Gregory David Roberts
”Shantaram” är en roman i tre delar som inspirerats av verkliga händelser i författaren och australiensaren Gregory David Roberts liv. Boken är en av mina favoritböcker.
Den handlar om Lindsay som döms till ett 19-årigt fängelsestraff i Australien. Han lyckas fly från fängelset och man får följa hans resa som tar honom till slummen i Mumbai, Indien.
Både personerna och miljöerna i denna starka roman är otroligt fängslande.

Jessica Haglöf

Jag for ner till bror, Vi for upp med mor och Sen for jag hem
Författare: Karin Smirnoff
Har du inte läst trilogin om hemtjänstarbetaren och konstnären Jana Kippo i den fiktiva byn Smalånger än? Grattis, då har du många timmars fängslande läsning framför dig!
Trilogin handlar om utsatta och märkvärdiga människor i ett litet samhälle på norrländska glesbygden och deras – framför allt Janas – kamp för ett bättre liv. Karin Smirnoffs hyllade debut är skriven på ett sätt som gör att man som läsare först kan haka upp sig på nya ord och bristen på skiljetecken, men bara efter två-tre kapitel känns språket helt naturligt och gör karaktärerna desto tydligare.

Karin Diffner

Utvandrarna, Invandrarna, Nybyggarna och Sista brevet till Sverige
Författare: Vilhelm Moberg
Varför ska man tipsa om en romansvit som skrevs för över 70 år sedan och som utspelar sig i mitten av 1800-talet? Jo, för att den fortfarande är aktuell, även om det i dag är andra människor som gör liknande, omvälvande livsresor.
De fyra romanerna som börjar med ”Utvandrarna” handlar om Karl-Oskar och Kristina och en grupp andra fattiga och förtryckta människor i Småland. Efter stor vånda bestämmer de sig för att utvandra till Amerika där de hoppas kunna börja ett nytt och bättre liv.
Språket är gammalmodigt men enkelt. Även om många företeelser inte existerar i dag så fungerar det utmärkt att hänga med i handlingen och få en fascinerande inblick i utvandrarnas tankar och vardagsliv. Böckerna finns också i en lättläst variant bearbetade av författaren Cecilia Davidsson.
Utvandrarserien har nu filmats för andra gången och har biopremiär på juldagen.

Karin Diffner

Pär Sönnert.

23/11 1963
Författare: Stephen King
Har blivit en riktig ”mainstream-läsare” på senare år och det blir mestadels deckare. Som gagnsing fyndar jag gärna böcker på bokrean.
Där hittade jag detta fynd för flera år sedan. ”23/11 1963” av skräckmästaren Stephen King. Detta är dock ingen skräck alls, däremot är det en jätteintressant historia där huvudpersonen hittar en möjlighet att resa i tiden.
Han kan resa tillbaka till den 9 september 1958 och sedan framåt till nutid. Målet med tidsresorna är att förhindra mordet på John F Kennedy 1963 och se vad detta gör med världen. Men för att kunna förhindra mordet måste han leva fem år i dåtiden utan att avslöja att han kommer från framtiden.
En häftig läsupplevelse, låt inte de 800 sidorna avskräcka dig. Boken har även blivit tv-serie på Viaplay. Sevärd, men inte lika bra som boken (som ju oftast är fallet).

Pär Sönnert

Elliot Larsson och Frida Wiberg Larsson

Monstret Frank – samlingsvolym
Författare: Mats Strandberg
Läsålder: Cirka 6-9 år
Pojken Frank blir biten av grannens hund på sin födelsedag. Det leder till att han förvandlas till ”monster” varje natt och det förändrar hans liv.
Frank har inga vänner. När han förvandlas till monster träffar han dock många monsterkompisar och de räddar hans liv en gång. De upplever jättemycket roligt tillsammans. Människor i staden är rädda för monstren och vill utrota dem genom att tända eld på deras gömställe. Det går snett och snart brinner hela staden!
Boken är tänkvärd med ett fint budskap om vänskap och att det som är främmande inte nödvändigtvis är farligt.

Elliot Larsson och Frida Wiberg Larsson

Doktor Proktors pruttpulver
Författare: Jo Nesbö
Läsålder: Cirka 6-9 år
Vännerna Bulle & Lise blir vän med en tankspridd vetenskapsman/uppfinnare vid namn Doktor Proktor. Han uppfinner världens roligaste leksak (enligt oss) – pruttpulver. Familjen Thrane försöker stjäla receptet för att ta åt sig äran och bli berömda, men vännerna har andra planer.
En rolig bok för alla åldrar! Boken är filmatiserad och finns på olika streamingtjänster. Allra bäst gillar vi den på originalspråket norska.

Elliot Larsson och Frida Wiberg Larsson

Niclas Bergvall.

Mina drömmars stad
Författare: Per-Anders Fogelström
En svensk klassiker som måste läsas. Jag har gjort det två gånger och har då lärt mig en hel del om Stockholms historia och hur tufft det var i Sverige för bara några generationer sedan.
Den handlar om Henning som flyttar till huvudstaden på 1800-talet och vi för följa hans jobbiga dagar för att få en trygg och bra tillvaro i den stora staden. Boken ingår i en serie från Fogelström som kallas ”stadserien” och de fyra uppföljarna är minst lika bra och där får vi även följa Hennings barn och barnbarn.

Niclas Bergvall

Sonny Jonasson.

Hjärtats ljus
Författare: Ulf Lundell
Ulf Lundells femte roman ser huvudkaraktären tillika journalisten Odd Nessnakometz inbegripen med livets bu och bä i bitvis hisnande starka scenarion.
Från Stockholms snöslask vidare till ett rusigt Visby och amerikanska semesterklassikern Key West råder tvära kast mellan lyriska drömmar, brutala insikter, vänskap, uppgörelser med hemlandet och meningen med livet.
Lägg därtill sprängda båtar, en manisk skandalmurvel, dyra bourgogneviner och en tämligen nervkittlande mordhistoria så är omdömen nära litterär magi motiverade.
Allt oefterhärmligt orkestrerat i Lundells unikt målande språk och direkta tilltal. Mitt exemplar är, som bilden åskådliggör, ett vältummat sådant.

Sonny Jonasson

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS