Efter nästan exakt nio år på posten så slutar Annika Strand som kommundirektör i Hedemora. Och hon minns sin första dag på jobbet, strax efter årsskiftet 2013. “Jag hade fått en nyckel till rådhuset men det var ju ingen annan här, det var dagarna precis efter årsskiftet och alla andra var lediga. Dåvarande kommunalrådet Ulf Hansson körde runt mig i sin bil för att visa upp kommunen”, säger Annika som jobbar sin sista dag den 17 december.
Foto: Pär Sönnert

Annika Strand tackar för sig efter nio år: “Man ska gå när festen är som roligast”

HEDEMORA Efter nästan exakt nio år på posten så slutar Annika Strand som kommundirektör i Hedemora. I stället väntar pensionärslivet, med mer tid för barnen och barnbarnen. “Jag tycker att jag har krattat manegen bra till min efterträdare”, säger Annika Strand.

Den 1 januari 2013 tillträdde Annika Strand som kommundirektör i Hedemora. Men det blev en speciell första dag på jobbet.
– Jag hade fått en nyckel till rådhuset men det var ju ingen annan här, det var dagarna precis efter årsskiftet och alla andra var lediga. Dåvarande kommunalrådet Ulf Hansson körde runt mig i sin bil för att visa upp kommunen. Jag minns bland annat att vi satt där i bilen och tittade på vindkraftverk utanför Garpenberg, säger Annika Strand.

I början av uppdraget frågade hon politikerna vad de tyckte var viktigast för henne att ta tag i.
– De svarade: “Nummer ett; ekonomin, nummer två; ekonomin, nummer tre; ekonomin… Det är klart att kommunens ekonomi är i fokus i den här rollen och vi har fått balans på den nu. Under mina år har vi bland annat gjort en enorm avbetalning på pensionsskulden, på nästan 300 miljoner kronor. Men då slutade det med att vi fick dåligt betyg av Dagens Samhälle i en rankning, eftersom avbetalningen påverkade driften, minns Annika Strand.

Hon är född i Filipstad i Värmland men flyttade tidigt till Avesta, där hennes pappa fått jobb som polis.
– 1977 var jag färdigutbildad sjuksköterska och jobbade länge på Avesta lasarett, som då hade 288 vårdplatser och var välutrustat med bland annat ett BB. Det är lite annat numera… Jag hamnade på olika ledarpositioner och tyckte att det var intressant med ledarskap så jag gick en ettårig utbildning till sjukvårdsadministratör och blev sedan vårdcentralsföreståndare i Avesta.

Efter nästan exakt nio år på posten så slutar Annika Strand som kommundirektör i Hedemora. Och hon minns sin första dag på jobbet, strax efter årsskiftet 2013. Foto: Pär Sönnert

1992 hamnade Annika inom kommunens värld, i samband med den så kallade ädelreformen. I sju år var hon sedan socialchef i Avesta kommun.
– Men jag tror att man måste våga röra på sig. Det är inte bra att vara kvar alltför länge på samma position. Jag såg att Hedemora sökte en ny kommundirektör och sökte jobbet. Det lät intressant och jag visste att Hedemora var en trevlig stad. Kommunen hade ett hållbarhetstänk redan då och det tyckte jag var intressant. När jag började så hade vi en miljöstrateg, en jämställdhetsstrateg, en inkluderingsstrateg och en folkhälsostrateg. Det var ovanligt på den tiden. Nu försöker vi i stället fasa ut dessa tjänster och i stället implementera dessa arbetssätt direkt i verksamheten.

Är det något som du är särskilt nöjd med under din tid som kommundirektör?
– Att vi har verkställt heltid till alla. Där ligger vi bra till. Det är inte så enkelt som det låter, det finns inga extrapengar till detta. Sedan är jag nöjd med vårt jämställdhetsarbete, där vi som enda kommun blev nominerade till pris på jämställdhetsgalan för något år sedan. Vi har sett många fördelar med att jobba med dessa frågor, att det är lika löner för män och kvinnor.

Hon är även nöjd med medarbetarnas svar på HME, en nationell enkät för hållbart medarbetarindex som genomfördes i våras.
– Vi hade mycket bra svarsfrekvens som visade högt betyg för ledning, styrning och medarbetarengagemang. Det är de viktigaste grundbultarna för en fin verksamhet. Bildningsförvaltningen visar mycket bra resultat och miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen är på väg starkt framåt. Jag är också nöjd med det förbättrade samarbetet mellan bolagen och kommunen där vi nu arbetar med att samla ihop våra stödfunktioner på ett bra och smart sätt, säger Annika Strand.

Snart lämnar Annika Strand sitt rum i Rådhuset. “Man ska gå när festen är som roligast och det gör jag nu. Jag tycker att jag har krattat manegen åt min efterträdare, Tommy Hansen”, säger hon. Foto: Pär Sönnert

2015, när hon varit kommundirektör ett par år, inträffade den stora flyktingkrisen. Hedemora var en av kommunerna i Dalarna som tog emot flest asylsökande, vilket satte enorm press på omsorgsförvaltningen.
– Det var katastrofläge för omsorgen för ett par år sedan. Vi hade ett enormt stort asylmottagande och det blev för mycket för vår lilla socialtjänst som helt enkelt inte mäktade med. Folk kom och gick, bland annat på chefspositioner. Men nu har Marjo Savelius kommit in och tillsammans med sitt team rett ur det. I dag har vi mycket fin och välfungerande omsorgsförvaltning, säger Annika Strand.

Hon nämner även toppar och dalar inom näringslivet som speciella minnen.
– Det var väldigt roligt när Boliden meddelade att de skulle expandera i Garpenberg men det var väldigt tråkigt när Outokumpu lade ner sin verksamhet i Långshyttan. Sedan har det varit roligt att följa framgångarna för bland annat CTEK i Vikmanshyttan och Setra i Långshyttan. Det är viktigt för en kommun att de lokala företagen går bra och genererar arbetstillfällen. Under min tid här har jag även upplevt Grådö Mejeris nedläggning och omstart.

Skapandet av kommunens relativt nya kommunikationsenhet är också ett positivt minne.
– Det saknades tidigare. Vi hann inte med kommunikationen förut men nu har vi prioriterat det. Det är viktigt att kommunen har en väg att nå ut till kommuninvånarna och har en dialog med dem. Vi måste kunna berätta vad vi håller på med.

Hon är dock lite bekymrad över att Migrationsverket lämnat kommunen, vilket bland annat inneburit ett 50-tal tomma lägenheter i Långshyttan.
– Flyktingkrisen och den stora asylmottagningen gjorde att vi startade “En väg in”, som var ett av de största projekten av de slaget i hela landet. Men att både Migrationsverket och polisen har lämnat Hedemora är inte bra, det är inte positivt att staten drar sig bort från mindre kommunen.

Annika Strand är född i värmländska Filipstad men flyttade till Avesta i unga år då hennes pappa fick jobb som polis där. Hon bor fortfarande i Avesta, närmare bestämt i Gamla Byn. Foto: Pär Sönnert

Vad finns det för utmaningar de kommande åren för Hedemora kommun?
– Demografin. De kommande två decennierna kommer Hedemora, liksom många andra kommuner i Dalarna, att ha en stor äldrepuckel som måste tas hand om på något sätt. Det måste satsas mer på rehabilitering för äldre och så behövs det byggas fler bostäder i kommunen, både bostadsrätter och seniorboenden, samt tas fram fler villatomter.

Annika Strands sista arbetsdag är den 17 december. Sedan har hon semesterdagar att ta ut, innan hon blir “friherrinna” på heltid.
– Man ska gå när festen är som roligast, och det gör jag nu. Jag har krattat manegen bra, tycker jag. Nu lämnar jag över till min efterträdare Tommy Hansen. Jag har inte varit involverad i rekryteringsarbetet, det får de som ska jobba med honom sköta.

Vad kommer du att sakna mest?
– Mina medarbetare. Och själva jobbet, att vara i hetluften. Men jag ska följa i pressen hur det går för Hedemora framöver.

Har du något råd till din efterträdare Tommy Hansen?
– Nej, inget särskilt. Eller jo, förresten. Vårda dina medarbetare, för de är guld värda!

Annika Strand.
Ålder: Nyss fyllda 65.
Bor: I Gamla Byn i Avesta. Född i Filipstad men har bott i Avesta sedan barndomen.
Yrke: Avgående kommundirektör i Hedemora, snart pensionär
Familj: Gift med Stefan. Vi har sönerna Johan och Andreas och så har vi fem barnbarn.
Intressen: Min familj och hunden. Hästar, vi hade tidigare travhästar i tio år. Jag gillar att följa travet och hästhoppning. Dessutom gillar jag djur och natur, att vara ute i skog och mark.
Aktuell: Slutar som kommundirektör i Hedemora efter nio år på posten.

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 50, 2021.

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS