ANNONS

Om Anneli Carlzons idé att få ortsborna att köpa en extra vara och skänka till behövande går hem även i Ludvika återstår att se. Några som i alla fall tror stenhårt på det är Mie-Lotte Bohl, Anneli själv, Fredric Jernemyr och Simon Johansson.
Foto: Karin Diffner

Annelis idé ska hjälpa behövande

LUDVIKA. “Köp två” heter Rotarys nya lokala hjälpprojekt i Ludvika. Det går ut på att Ludvikaborna ska handla dubbelt av en eller flera varor. Dubletten skänkts därefter via kyrkan till behövande ortsbor. – Vi är först med den här idén i Sverige, men andra klubbar får gärna ta efter, säger Anneli Carlzon som ansvarar för insamlingar i klubben.

Goda idéer är till för att lånas. Så tänkte Rotary-medlemmen Anneli Carlzon vars dotter Anna är medlem i Rotarys ungdomsklubb i tyska Bayern.
– Där har de en kampanj som kallas “Kauf eins mehr” som jag tyckte var så bra, berättar Anneli.
“Kauf eins mehr” betyder “köp en till”, men i Ludvika Rotaryklubbs version heter kampanjen “Köp två”. Den går ut på att man som kund i en matvarubutik i stället för att köpa till exempel ett paket makaroner, ris eller blöjor köper två och skänker det ena till välgörande ändamål.
Annelis idé föll i god jord när hon presenterade den för klubben.
– Vi har letat efter ett lokalt hjälpprojekt, så det här passar väldigt bra, särskilt i december när många har det svårt, säger Mie-Lotte Bohl som är president i klubben.

Ett samarbete har etablerats mellan Rotaryklubben, Ica-handlaren Fredric Jernemyr och Ludvika församling.
– Det finns ett stort behov av hjälp bland dem som hamnat mellan stolarna i de olika trygghetssystemen, så vi är väldigt tacksamma för ett sådant här bidrag, säger kyrkoherden Simon Johansson.
Tanken är att Rotary ska stå på Ica Kvantum den 3 december för att ta emot varorna och sedan skänka dem vidare till församlingen.
– Vi ger varorna till dem som söker hjälp hos oss – efter en individuell prövning, säger Simon Johansson.

Att det är en konkret och enkel handling som ska hjälpa folk på hemmaplan gör att initiativtagarna tror att insamlingen ska bli lyckad.
– Jag tror också att den som skänker en vara mår bra av det själv, säger Mie-Lotte Bohl.
Handlaren Fredric Jernemyr har tidigare år skänkt matkassar och hygienartiklar till behövande via kyrkan och tycker att den nya idén verkar bra.
– Ja, särskilt efter att jag fick höra om hur många hemlösa det finns i Ludvika.
Tror du att det här också kan locka fler kunder?
– Det kanske det gör, men det är inte därför vi gör det utan för att vi vill vara med och bidra till dem som har det tufft, säger han.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS