ANNONS

Årets Hushagspralin är en polkainspirerad läckerbit producerad av Anna_Karin Norström.
Foto: Veronica Rigtorp

Anna-Karins pralin hade det lilla extra

BORLÄNGE. Anna-Karin Norström:s polkainspirerade pralin med överraskande sälta tog hem priset Årets Hushagspralin. Årets tävling hade överraskande hög kvalité rakt igenom.

Gustaf Mabrouk, världsmästare i konditori, kom till Borlänge för att lära elever på Hushagsgymnasiet mer om hemligheterna bakom chokladskapelser i världsklass. Det gav eleverna extra inspiration och vid efterföljande pralintävling var standarden högre än någonsin.

De handgjorda pralinerna, förlåt ganascherna sken av självsäkerhet, medan deras skapare var lite mer nervösa. Det hade dom inte behövt vara.

Både jurymedlemmar och lärare öste beröm över årets tävlingsdeltagare.

I tillverkningsmomenten ingår att eleverna tempererar choklad, gjuter skal, blandar ganascher/fyllningar och provar på de olika momenten i pralintillverkningen. Självklart är provsmakning under tiden ett måste.

När smakerna satt, var det dags att tillverka dessa undersköna skapelser, och det gjorde eleverna med bravur.

Presentationen var också en viktig del i bedömningen i tävlingen och alla hade lagt manken till och bjöd på den ena efter den andra bedårande presentationen.

Elevpralinerna som visade för juryn, var i världsklass och alla elever fick höga omdömen, för alla olika delmoment.

En stack dock ut, över de andra och det var Anna-Karin Norström:s polkainspirerade praliner som hon tog hem tävlingen med.

Även juryn var högklassig, med två branschmedlemmar och även internationella jurymedlemmen och före detta eleven på gymnasiet Tilda Nilsson, ursprungligen från Avesta, som var hemma i Sverige på kort ledighet.

Tilda valde efter gymnasiet mellan vidareutbildning i Kristianstad eller Schweiz. Det blev det senare, där hon jobbar på ett femstjärnigt hotell, som mestadels har banketter och bröllop.

– De blir mest födelsedags- och bröllopstårtor. Och så en del desserer upp till lobbyn, förklarar Tilda och fortsätter; Jag har lärt mig det jag kan där, och nu söker jag mig vidare. Just nu tittar jag på jobb i England.

I rummet bredvid jobbade årskurs två med sina pepparkakshus och tidigare hade Komvux gjort klart sina skapelser och även dessa var helt i en klass för sig. Det ena vackrare än det andra. Framför allt ett pepparkaksväxthus stod ut bland alla fantastiska hus, eller snarare “lyxvillor”. Den ena mer fantastisk än den andra.I somras utsågs Gustaf Mabrouk till Årets världskonditor 2019 av den internationella branschorganisationen för bagare och konditorer (UIBC). Han kom till Hushagsgymnasiet där han agera gästlärare och hålla i undervisningen för elever i årskurs 3 samt vuxenutbildningen inom bageri och konditori på Hushagsgymnasiet.

Gustaf Mabrouk har hunnit med mycket under sin konditorkarriär. Bland annat har han varit coach för Svenska Konditorlandslaget samt medverkat som mästerkonditor i SVT:s program Go’kväll.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS