ANNONS

2020 års Jussi Björling-stipendium delas mellan sångerskan och kulturentreprenören Anna Eklund-Tarantino och hennes skapelse Dala-Floda Operafest. Bilden är tagen i Dala-Floda kyrka.
Foto: Poul Hansen

Anna Eklund-Tarantino och Dala-Floda Operafest får stipendium

DALAFLODA 2020 års Jussi Björling-stipendium delas mellan sångerskan och kulturentreprenören Anna Eklund-Tarantino och hennes skapelse Dala-Floda Operafest. Stipendiet är på 100 000 kronor.

Jussi Björling-stipendiet kommer att delas ut i två omgångar. Först vid en konsert på Confidencen i Solna den 24 maj, där Anna Eklund-Tarantino medverkar, och sedan i samband med en föreställning i Dala-Floda under Operafesten i augusti.

2011 startade sopranen Anna Eklund-Tarantino Dala-Floda Operafest, som hon även är konstnärlig ledare för. I sommar sätter man bland annat upp Puccinis opera La Boheme. I festivalen ingår även en operakurs för ungdomar med psykiska funktionshinder, eller “specialbegåvningar”, som Anna kallar dem.

Sedan 1970 förvaltas Stiftelsen Jussi Björlings minnesfond av Stiftelsen Kungliga Teaterns Solister, som delar ut Jussi Björling-stipendiet till framstående sångare och musikprofiler. Anders Walls Stiftelse bidrar sedan 2009 med stipendiesumman.

– Var tredje år ska stipendiet, enligt stadgarna, tilldelas någon inom sångens och musikens område verksam person som är bosatt i eller har nära anknytning till Dalarna. Anna Eklund-Tarantino och Dala-Floda Operafest är synnerligen värdiga mottagare för sina värdefulla insatser.

– De sprider operakonsten till en ny publik och skapar lokalt engagemang på ett mycket inkluderande sätt, säger Gunnar Lundberg, ordförande för Stiftelsen Kungliga Teaterns Solister och den som tillsammans med Anders Wall överlämnar stipendiet, i ett pressmeddelande.

 

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Borlänge/Gagnef) nr 13, 2020.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS