ANNONS

Carolina Sandvik skapar lerfigurer, rum och rekvisita i den animerade filmen.
Foto: Privat

Animerad och skräckbetonad kortfilm gav Carolina prestigefyllt filmpris

Carolina Sandvik från Avesta tog nyligen hem det prestigefyllda kortfilmspriset Startsladden vid Göteborgs filmfestival. Nu ska hennes film visas på fler filmfestivaler i olika länder.
Avestabördiga Carolina Sandvik har tagit hem det prestigefyllda kortfilmspriset Startsladden.
Foto: Privat
En av Carolinas lerfigurer i kortfilmen “The Expected”.

– Det är förstås jätteroligt och jag är så tacksam för priset, säger Carolina Sandvik under ett telefonsamtal.

Carolina Sandvik är konstnär och filmskapare född 1988 i Avesta. Hon flyttade från Avesta 2009 och påbörjade så småningom den fem år långa utbildningen på konsthögskolan i Malmö. Hon bor och arbetar i Malmö sedan flera år tillbaka och för två år sedan tog hon en magisterexamen från Malmö Art Academy.
Carolina Sandviks stop motion-animationer har visats på gallerier i Sverige och på festivaler i USA, Spanien och Estland.
Nu har hennes animerade film “The expected” utsetts till bästa kortfilm, en bisarr skräckhistoria om ett par i väntans tider och där kvinnans graviditet får ett mardrömslikt slut.
Juryns motivering lyder: ”Åsikterna kring den här filmen skapade rejäl debatt hos juryn. Någon uttryckte att filmen genererade en så stark stämning att eftertexterna kom som en befrielse, en annan såg en upplyftande mardröm. Filmens universum präglas av en ljud-, bild- och idévärld som kryper in under huden. Rädsla, mystik och existentiella frågor sammanfogas här till en mycket säregen melodi.”

Carolina Sandviks arbete påverkas av genrefilmer som den psykologiska thrillern, skräck och giallo. Det senare är en italiensk form av eleganta skräckbetonade thrillers.
– Jag har jobbat med animerad film i mitt konstutövande, och det är i huvudsak film jag jobbar med, säger Carolina Sandvik.
Hennes skapande har uppmärksammats tidigare och på frågan om hon tagit hem några priser blir svaret:
– Jag fått något stipendium, men det är första gången jag får ett sånt här stort pris.
I filmen “The expected” har lerfigurer huvudrollen och på frågan hur man jobbar fram en animerad film med lerfigurer blir svaret:
– Jag skapar lerfigurerna och sen är det stillbilder, och så riktar man dem lite i taget. Ett ganska utdraget arbete, det tog 1,5 år innan Expected blev helt klar. Det är ett långt förarbete med att testa allt och jag bygger rum och rekvisita, säger Carolina och fortsätter:
– Det är så kul att se det färdiga resultatet, att skapa någonting som till synes blir till liv. Det blir en belöning och är fascinerande.

Nu ska Carolina Sandviks film ut på festivaler, och snart visas den på onlinefestival i USA, och så småningom kommer den även att visas på SVT.

Du har rötterna i Avesta, har du anhöriga kvar där?
– Jag har hela min familj där, mina föräldrar och min syster och jag var upp och hälsade på i somras.

Har du något nytt projekt på gång?
– Jag är i början på ett nytt projekt och jobbar på ett manus och jag har precis inlett arbetet med en producent så att jag kan fokusera på det konstnärliga. Det blir också en skräckinfluerad historia.
Carolina berättar att när hon började göra filmerna använde hon sig av vanlig lera, men nu har hon använt en gammal barbiedocka som stomme och bygger sedan på med en annan sorts lera som kan brännas i ugn.
Ett projekt där Carolina Sandviks filmpris kan komma till användning.

Göteborgs filmfestivals kortfilmspris är ett av världens största och är värt 350 000 kronor i form av filmteknik, kontanter och tjänster. Bakom priset står Svenska Filminstitutet, SVT, Gothenburg Studios, Red Rental by Maan, Teaterförbundet, Folkets Bio, Film i Väst, Independent Kostym och Shoot&Post.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS