ANNONS

Björn Grahn är utbildningsledare på Korttidskliniken i Säter som bjuder in till en anhörigutbildning i demens.
Foto: privat

Anhörigutbildning i demens hålls på Skönviksområdet

SÄTER. Korttidskliniken i Säter bjuder in till en anhörigutbildning i demens. – Det är otroligt viktigt med kunskap kring den här sjukdomen, säger utbildningsledaren Björn Grahn.

Den 5 december hålls anhörigutbildningen, i Korttidsklinikens lokaler på Skönviksområdet i Säter. Det blir en kväll med samkväm, föreläsningar och erfarenhetsutbyte.
– Detta är en utbildning för anhöriga till personer med en demenssjukdom. Man måste inte ha koppling till Säter för att komma, det är öppet till alla men vi har begränsat antalet platser till tio stycken, säger Björn Grahn.
Korttidskliniken är en verksamhet inom korttidsvård, bland annat inom demens och palliativ vård. Det här är första gången som kliniken håller en anhörigutbildning inom demens.
– Det är otroligt viktigt med mer kunskap kring den här sjukdomen. Att de anhöriga får en förståelse kring varför deras anhörige beter sig som han/hon gör. Det finns en stor oro i att inte veta vad som händer. Den här utbildningen kan ge de anhöriga lite mer kött på benen, säger Björn Grahn.
Han betonar att det fins mycket fördomar kring demenssjukdomar.
– Många tror att det bara handlar om att man får dåligt minne, men det här är en dödlig sjukdom. Hela personen påverkas, både fysiskt, psykiskt och existentiellt. Det är viktigt att de anhöriga får veta det, att de måste ställa in sig på att det handlar mycket om att försöka skapa en bättre livskvalitet för sin anhöriga den sista tiden i livet, säger Björn Grahn.
Om intresset är stort kan det bli fler liknande träffar framöver.
– Det här är inte bara tänkt som en utbildning utan en möjlighet att få dela erfarenheter med andra personer, säger Björn Grahn.

Fotnot: Anmälan till anhörigutbildningen görs till Björn Grahn per mejl, på bjorn.grahn@korttidskliniken.se.

 

Publiserad i Annonsbladet Dalarna, Hedemora/Säter v49

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS