Anders Friberg blir ny regiondirektör

Efter 18 år lämnar Anders Friberg tjänsten som kommundirektör i Avesta. I oktober tillträder han som ny regiondirektör inom Region Dalarna.
Foto: Pressbild
AVESTA Avestas kommundirektör Anders Friberg lämnar sin post efter 18 år. I oktober blir han Region Dalarnas nye regiondirektör. "Jag närmar mig uppdraget med ödmjukhet", säger han.

2002 blev Anders Friberg kommundirektör i Avesta. Han har tidigare bland annat jobbat inom Länsstyrelsen Dalarna och varit kommunchef i Älvdalens kommun.

I början av sommaren meddelade Region Dalarna att man hade rekryterat Friberg som ny regiondirektör, efter Karin Stikå Mjöberg.

– Vi är glada över att ha rekryterat Anders Friberg. Han är en rutinerad chef och ledare med gedigen erfarenhet av att leda politiskt styrda och komplexa organisationer. Han kommer att skapa stabilitet i vår organisation, säger regionstyrelsens ordförande Ulf Berg (M) i ett pressmeddelande.

Region Dalarnas rekryteringsgrupp har bestått av regionstyrelsens presidium som består av regionråden Ulf Berg (M) och Sofia Jarl (C) samt oppositionsrådet Abbe Ronsten (S).
– Det har varit viktigt för oss att hitta en lösning som håller oavsett färg på den politiska majoriteten i Region Dalarna. Därför har representanter för både majoritet och opposition deltagit i rekryteringsarbetet, säger Ulf Berg.

Rekryteringsföretaget valde ut ett tiotal kandidater av det 50-tal med kontakter och intresseanmälningar för tjänsten. Sedan valde regionstyrelsens presidium att gå vidare med fem sökande som intervjuades innan man beslutade att anställa Anders Friberg.

– Jag närmar mig uppdraget med ödmjukhet och stort intresse. Region Dalarna har ett brett och komplicerat uppdrag. Min uppgift blir att tillsammans med chefer och medarbetare i organisationen genomföra de politiskt fattade besluten, säger Anders Friberg i pressmeddelandet.

Anders Friberg kommer att börja sitt nya uppdrag under första halvan av oktober.

 

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Avesta/Norberg) nr 33, 2020.

ANNONS

SENASTE LOKALA NYHETER

AVESTA Under sommaren har Dalakraft haft en kunskapstävling där sex vinnare fick skänka 10 000 kronor till en förening. En av dessa föreningar är friidrottsklubben IK Stål från Avesta kommun
Spel från morgon till kväll under två dagar - och första steget i riksomfattande Viaplay Padel Open i Avesta blev lyckad. – Många tuffa matcher i båda klasserna, berättar Richard Jansson.
AVESTA En man från Avesta kommun har dömts till fängelse för grov olovlig körning. Tingsrätten konstaterar att mannen återfallit i liknande brottslighet som han tidigare dömts för.