ANNONS

Under sitt besök i Sverige fick Bob Peterson (till vänster) vara med om midsommarfirandet i Grangärde kyrka och träffa släktingar som här Marianne Jansson, Mats Rosin och hans son Daniel.
Foto: Privat

Amerikanska Bob stärker banden till Grangärde

GRANGÄRDE/MICHIGAN. För bara några år sedan upptäckte Bob Peterson, 77, som bor i Milwaukie i Oregon att hans rötter fanns i Grangärde och fick kontakt med släktingar här. Nu tänker han bidra ekonomiskt till renoveringen av Grangärde kyrka som han gärna vill se när den är klar. – Jag hoppas att det går att resa säkert nästa sommar, säger han.

Efter att Annonsbladet skrivit om renoveringen av Grangärde kyrka kom ett mejl från USA. Det visade sig vara från Grangärdeättlingen Bob Peterson som hade fått artikeln skickad till sig av Marianne Jansson i Ludvika.
– Jag kan inte läsa och förstå svenska. Går det att få artikeln digitalt så att jag kan använda översättningsprogram? frågade Bob i mejlet, något han också fick hjälp med.
I flera mejl har Bob sedan berättat om delar av sin släkthistoria som går tillbaka till 1700- och 1800-talets Sverige. Hans farmor, Johanna Lovisa Söderman, föddes i Grangärde och emigrerade som tvååring tillsammans med sin familj till USA år 1880. Bob hann själv aldrig träffa sin farmor, men väl sin farfar Axel Peterson, även han en svenskättling med rötterna i Kristinehamn.

Även om Bob har vetat om sitt svenska ursprung så var det så sent som 2015 som han av en slump fick veta exakt var han kom ifrån. Vid ett besök på ett bibliotek frågade Bob och hans fru Jackie bibliotekarien efter släkthistorik från Ishpeming i Michigan vilket var orten där han växte upp.
– Det råkade en kvinna vid namn Karen Kasper, vars släkt också kommer från Grangärde, höra, berättar han.
Karen Kasper var där med uppgifter från kyrkböckerna från just den församlingen Bob föddes i. Hon hjälpte paret att spåra Bobs svenska rötter.
– Det var första gången jag hörde namnen på vilka orter min släkt kom ifrån: Grangärde och Kristinehamn, förklarar Bob.
Han bestämde sig för att besöka de platserna i Sverige redan året därpå och fick också kontakt med svenska släktingar genom en släktforskarorganisation strax innan avresan.
– Och jag som inte trodde att det fanns någon släkt kvar i Sverige, skriver Bob.

De svenska släktingarna tog väl hand om det amerikanska paret under besöket och arrangerade bland annat en fest med många deltagare.
– Jag blev helt överväldigad över att jag hade så många släktingar, utbrister Bob.
Under besöket blev paret också guidat av Ludvikabon Marianne Jansson i trakterna runt Grangärde. Mariannes numera avlidna make Sven var tremänning med Bobs pappa.
– Jag tog med dem till midsommarfirandet i kyrkan och de var väldigt fascinerade båda två. Vi åkte också runt och hälsade på några andra avlägsna släktingar, berättar Marianne.
En annan av släktingarna som Bob träffade var Mats Rosin i Sunnansjö vars mamma var fyrmänning med Bob.
– Jag minns att jag hade Grangärdedräkten på mig och det blev uppskattat, berättar Mats.

Bob håller numera kontakten med sina släktingar både i Värmland och Dalarna. När han förstod att Grangärde kyrka skulle renoveras blev han intresserad av att lämna ett bidrag till arbetet och har nu fått kontakt med Gränge-Säfsnäs församling.
– Det är trots allt kyrkan dit min farmors föräldrar hörde och förmodligen gifte sig i. Det känns bra att se att en så gammal kyrka fortfarande hålls fin, skriver Bob i ett av sina mejl.
Nu hoppas han att det ska gå att resa nästa sommar, då han och Jackie planerar att komma tillbaka till Sverige.
– Vi ser fram emot att återigen träffa släktingar jag tills för bara några år sedan inte visste att jag hade. Att se den nyrenoverade kyrkan ska också bli trevligt, menar Bob Peterson.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS