ANNONS

Amanda Welander har kontoret hemma i lägenheten.
Foto: Maria Karlsson

Amanda vågade ta steget – startade designföretag

FALUN z Hon vågade säga upp sig i juni år, för att starta eget företag i augusti. – Jag trodde hela tiden på att mitt företag skulle komma att bära sig snart, men jag var inte beredd på att det skulle gå så bra, så snabbt, säger inredningsdesigner Amanda Welander i Falun.

Amanda är 25 år och har bestämt sig för att bli stor inom inredningsdesign.
Hon planerar för inredningsuppdrag åt företag och i offentliga miljöer, men även hos privatpersoner.
Hittills har det varit främst privatpersoner som anlitat Amanda, för att få hjälp att inreda.
Det kan vara mindre uppdrag som att få råd om tapeter i enstaka rum till att få hjälp att renovera ett boende från grunden. Då kan hon sköta om allt från val av material och färg på golv och köksluckor till stil på kuddarna i soffan. Hon åtar sig även att köpa in möbler och placera ut.
– Vissa väljer att räkna in mina tjänster redan i budgeten för en renovering, precis som man räknar in snickare eller andra hantverkare. Det verkar bli alltfler som väljer att göra så, berättar Amanda.
Troligtvis är det på grund av pandemin som hon har fått mest uppdrag från privatpersoner redan från start.
– Många har valt att investera i sina hem den här tiden. Och det är ju i hemmet man samlar energi och det är ju där man ska må bra.

Bästa inredningstipset är färska blommor.

När Amanda tar åt sig ett uppdrag tycker hon det är viktigt att åka hem till kunden, för att få en uppfattning om vilken stil personen gillar och vilka förväntningar som finns med mera.
– Jag är mycket frågvis då, för att få en helhetsbild och för att veta att vi förstår varandra.
Det är viktigt att alltid vara lyhörd och visa respekt för olika tycke och smak.
Hela livet har Amanda varit kreativ och haft intressen som både sång och målning. Redan när hon var i tioårsåldern ritade hon skalenliga skisser över sitt rum innan hon möblerade om. En av anledningarna till att hon valt inredningsdesigner som yrke är att det är så inspirerande att se hur det händer saker med människor i en ny miljö.
– Jag vill alltid följa upp och göra en utvärdering av mitt jobb, och då har jag sett hur människor blir gladare, mår bättre och ibland är alldeles lyriska. Och det gäller både i hemmamiljöer och på arbetsplatsen eller i skolan.
– Man kan förmedla så mycket till andra genom val av inredning, man kan tala om vem man är och vad man har för värderingar, som att välja hållbart exempelvis, menar Amanda.
Och en inredning kan påverka mer än många tror.
– Som exempelvis utbildningsmiljöer, det har varit spännande att se hur det kan påverka själva lärandet.

Ibland behövs större färgprover.

Inredning kan också handla om problemlösning och det gillar Amanda. Det kan exempelvis vara att utnyttja en liten yta på bästa sätt, vilket kan vara en utmaning.
Tidigare arbetade Amanda som inredare och säljare på ett stort möbelföretag i Dalarna i fyra år och tycker att hon lärde sig mycket under de åren, speciellt om inredning i offentliga miljöer. Samtidig gick hon en yrkesutbildning på distans i Malmö och utbildade sig till inredningsdesigner, mot privatpersoner och företag.
– Nu har jag inlett ett samarbete med Köksmagasinet i Borlänge. Där jobbar jag timmar ibland och har fått mycket hjälp.
Det är ofta stor skillnad på uppdragen hon får från privatpersoner och från företag. Det blir oftare större projekt som företagen efterfrågar.

Tygprover Amanda använder i sin verksamhet.

Amanda tycker det skulle vara spännande att få uppdrag i fjällen, där det byggs mycket nu. Hon skulle gärna nischa sig mot fastighetsbolag och tycker det skulle vara roligt att ta fram koncept och vara med och påverka redan i tidigt skede.
– Det finns exempelvis företag som bygger bostadsrätter för att sälja och många köpare vill ha nyckelfärdiga bostäder så de bara kan åka dit direkt från Stockholm eller var de bor.
Amanda är en tjej med mycket driv och tänker satsa högt.
– Jag är så nyfiken och vill se hur långt jag kan gå, säger Amanda.

Amanda Welander
Ålder: 25 år.
Bor: I en bostadsrätt i Falun.
Civilstånd: Sambo med Simon Andersson.
Yrke: Driver företaget AW Designstudio Dalarna AB.
Amandas bästa inredningstips: Ha färska blommor hemma.
Hemsida: www.awdesignstudio.se
Instagramkonto: awdesignstudio.se

Maria Karlsson

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS