ANNONS

Oona deck chair. Däckstolen Oona är en rubust solstol av trä och metall. År 2020 tilldelades Oona Årets möbel av svenska tidningen Sköna Hem. Oona är också en del av den samtida samlingen på Nationalmuseum.
Foto: Veronica Rigtorp

Altwegg ställer ut finsnickeri

BORLÄNGE. Finsnickaren Martin Altwegg har utsetts till Borlänge kommuns allra första Sven Olof Andersson-stipendiat med tillhörande utställning på Borlänge bibliotek.

Under tiden 23 oktober-23 november ställer Martin Altwegg ut sina snickerier i Borlänge biblioteks utställningshall.
Martin är mottagare av det första Sven Olof Andersson-stipendiet som delades ut av Borlänge kommun förra året. Förutom en summa på 20 000 kronor erbjöds även stipendiaten att få ställa ut sina alster i kommunens utställningshall på Borlänge bibliotek och nu är det dags för denna utställning.
Martin Altwegg, boende i Österhaninge/Dalarö, arbetar som universitetslektor i möbelsnickeri och möbeldesign på Malmstens Linköpings universitet, campus Lidingö.
Han har en gedigen utbildning i både möbelsnickeri och industridesign och har alltid varit intresserad av att utveckla och föra vidare sina kunskaper.
Kultur- och fritidsnämnden valde att utse Martin som stipendiat 2020 med följande motivering:
”Martin får stipendiet för att han med finstämd formkänsla, efter egen och andras design, samt öppenhet för ny teknik, förvaltar och för vidare en finsnickartradition på en extremt hög nivå.”
Maslah Omar (S), kultur- och fritidsnämndens ordförande, sade såhär i samband med stipendie-utdelningen:
– Det är inte längre så vanligt med den sortens finsnickare som Sven Olof Andersson representerade. Genom stipendiet vill vi stötta dem som ändå för traditionen vidare, deras utveckling och möjlighet att inspirera nya generationer.

Flera runda lådor i olika höjder kan fyllas med våra personliga tillhörigheter. Staplade på varandra håller de våra hemligheter gömda inuti, står det om den vackra ask. Design Lilian de Souza och Martin Altwegg 2010. Material är päron och läder.

Sven Olof Andersson-stipendium
Finsnickaren Sven Olof Andersson (1921-2017), och hans fru Ulla Andersson (1927-1999) testamenterade all kvarlåtenskap till Borlänge kommun.
Av de testamenterade tillgångarna har kommunen fått närmare 100 000 kronor att förvalta till stipendier.
Kommunfullmäktige har därför beslutat att inrätta Sven Olof Andersson-stipendiet, till den skicklige Borlängesnickarens minne.
Stipendiet, bestående av 20 000 kronor samt en utställningsperiod i kommunen,samt kommer att delas ut vartannat år.

Verksam i Borlänge
Sven Olof Andersson (1921-2017), född, uppvuxen och verksam i Borlänge, räknas som en av Sveriges skickligaste finsnickare/ebenister. I Borlänge debuterade och upptäcktes Andersson som finsnickare genom utställningen ”Handen formar” 1955.
Under 1960- och 70-talet deltog han i ett 30-tal utställningar i Sverige och utomlands.
Andersson blev redan i unga år intresserad av att arbeta med trä. Under tre år genomgick han en utbildning vid Domnarvets industriskola och kom sedan att arbeta på Östbergs möbler i Forssa.
1949 satte han upp en egen verkstad på Tunavägen. Dessförinnan hade han bland annat tillbringat tre månader som utbytesgesäll i Schweiz.
Sven Olof Andersson var också jazzmusiker. I mitten av 1940-talet ingick han under ett år som professionell trumslagare i Arthur Östervalls orkester och under två decennier, från mitten av 60-talet, spelade han i Borlängeorkestern Verkstadsjazz.
I år skulle han ha fyllt 100 år.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS