ANNONS

Renée Rubin Bauer välkomnar till sin homeopat-praktik hemma på gården i Kärrgruvan.
Foto: Rose-Marie Eriksson

Alternativ hälsovård som stimulerar till självhjälp

Renée Rubin Bauers intresse för läkekonst har banat väg för utbildning inom både traditionell och alternativ hälsovård. L

Läkekonst har alltid intresserat Renée Rubin Bauers och idag driver hon en homeopati-praktik hemma gården i Kärrgruvan och hon jobbar även som yogalärare.
– Jag hade en egen praktik som homeopat under ett par år i början av 2000-talet innan jag återvände till vården, men nu har jag startat praktiken på nytt, säger Renée Rubin Bauer som är utbildad inom klassisk homeopati.

Hon möter upp i en trädgård med frodiga odlingar, kacklande höns och en kärvänlig katt.
– Katt och höns kommer bra överens och grönsakerna får också vara ifred, säger Renée Rubin Bauer med ett leende.
Vägg i vägg med hönshuset ligger praktiken där en svag doft av rökelse skapar en lugn atmosfär. På bordet ligger en stor bok, en diger lunta på 2088 sidor där alla möjliga och omöjliga symptom finns beskrivna. Samtliga bottnar i kliniska prövningar.
– Som homeopat är det en styrka att vara utbildad sjuksköterska och jag har koll på anatomin och förstår sjukdomar, säger Renée Rubin Bauer som även är utbildad distrikts- och diabetessjuksköterska.

Grundläggande för homeopatin är principen att lika bota lika. Det innebär att varje substans som kan orsaka symptom hos en frisk människa också kan användas för att bota samma symptom hos den som är sjuk.
– Medicinerna är hämtade från naturen och ska stimulera kropp och själ till självhjälp.
Varför fastnade du för just homeopati?
– Jag vet att det fungerar, och det finns inga biverkningar. Som ung hade jag problem med återkommande urinvägsinfektioner och träffade då en klassisk homeopat. Efter en månad var besvären borta och jag blev bra i många år.
På frågan vilka symptom eller problem hennes kunder/patienter har blir svaret:
– Som homeopat möter jag allt från personer med akuta infektioner till kroniska sjukdomar. I grunden handlar det om att stärka immunförsvaret.

Renée säger vidare att läkningsprocessen varierar beroende på hur länge en person dragits med sina problem. De flesta som anlitar henne har sökt hjälp under lång tid och provat det vården kan erbjuda.
Som homeopat intresserar hon sig inte bara för enstaka symtom utan för den totala symtombilden.
– Här får jag verkligen möta människor och hos mig ska det få ta tid och det gör det också. Jag vill veta vem du är och vad dina symptom reagerar på, säger Renée och tillägger att skolmedicin dämpar symptom medan homeopatin tar fram symptomen för att sedan kunna läka från grunden.

Principen lika botar lika kanske kan jämföras med vaccin där man får en liten dos av det man vaccineras mot?
– I princip är det kanske lite samma tankesätt men homeopatiska läkemedel löses upp via slemhinnan och på ett skonsamt sätt utan biverkningar stärker kroppens egna förmåga till att självläka.
Effekten av homeopatiska läkemedel är omtvistad men Renée berättar att det finns många bra studier om homeopati och att den fungerar.
– Att homeopati har effekt, klart över placebo, framgår tydligt av forskningsstudier, säger hon och fortsätter:
– Men det har varit lite av en häxjakt på homeopater i Sverige. I andra länder är homeopatin mycket mer etablerad och jag beställer mycket homeopatiska läkemedel från England.

Renée berättar att homeopatin är och har varit stor i England sedan länge och det är allmänt känt att drottning Elizabeth och hela det engelska hovet använder homeopatisk medicin.
Ett annat land som har en betydligt större acceptans till homeopater är Norge. Renée berättar att hon jobbade i Norge under några år och det var också i Oslo hon studerade till klassisk homeopat. En utbildning på tre år.
– Utbildningen i den klassiska homeopatin har även tagit fart i Sverige, och det är positivt.

Förutom sin praktik har Renée Rubin Bauer en tjänst på deltid som skolsköterska.
– Det är något helt annat än att jobba inom vården, så det känns bra.
Yogakurser hinner hon också med, och då som lärare.
– Det har varit svårt att hitta en egen yogalokal, men nu har jag och min kompis en nyöppnad yogalokal i Kärrgruvan. Vi håller olika varianter av yoga, min kompis kör yinyoga medan jag är utbildad i hatha-vinyasa yoga.

Renée berättar att i Hatha arbetar du både med att fysiskt anstränga dig och att mentalt slappna av, att känna sig avslappnad men ändå klar i tanken.
– Jag använder även meditation för att kunna släppa kontroll och prestation.
Norberg är en liten ort och på frågan hur intresset för yoga ser ut blir svaret:
– Det är blandade åldrar och på första passet var vi runt 20-25 personer men sen blir det alltid bortfall. Nu har vi cirka åtta stycken i varje grupp då vi följer folkhälsomyndighetens restriktioner.

Renée har även yoga på Hälsoverket i Avesta och innan coronan hade hon också senioryoga.
– För äldre är det jätteviktigt att träna balansen, säger Renée Rubin Bauer.
Själv har hon balans i livet genom homeopatin och yoga.
– Att sedan kunna hjälpa andra känns fantastiskt.

Fakta
Homeopatika räknas som läkemedel och produkterna ska vara registrerade hos Läkemedelsverket. I Sverige måste råvaror som används i homeopatiska läkemedel spädas ut minst tio tusen gånger innan slutprodukten är färdig och spädningsgraden kallas då D4.
Enligt svensk lag får homeopater inte behandla barn under åtta år, gravida kvinnor, cancer, diabetes, epilepsi och smittsamma könssjukdomar.

Källa: Läkemedelsverket

Fakta
Klassisk homeopati är en över 200-årig medicinsk behandlingsmetod som stimulerar kroppens egna försvarsmekanismer. Homeopaten ser till hela människan där både fysiska, emotionella och mentala besvär vägs in. Enligt den homeopatiska läkekonsten är symtom kroppens sätt att signalera att något är i obalans. Det homeopatiska läkemedlet startar läkeprocessen.
Källa: KHY, Klassiska homeopaters yrkesförbund

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS