ANNONS

Efter många års längtan tog Anna Forsberg till slut steget och öppnade eget bageri i Fredriksberg. Nu har hon kunnat anställa en person, byggt ut Rosahöjdens kök & bageri till dubbla storleken och har fler planer för framtiden. “Jag gillar att få träffa folk och att vara min egen chef”, säger hon.
Foto: Karin Diffner

Allt föll på plats för Anna

FREDRIKSBERG. I flera år hade Anna Forsberg velat starta eget bageri, men hade inget svar på frågorna var, när och hur? – Men när kiosken blev till salu så fick jag svar på frågan var och då kom allt det andra på plats, säger hon.

Kiosken i Fredriksberg har funnits sedan 1970-talet. De senaste åren har det dock drivits restaurang och på slutet stod byggnaden tom.
– Jag har ägt huset i tre år nu, men det första halvåret ägnade vi åt renovering, berättar Anna Forsberg.
I många år har hon arbetat inom vården som personlig assistent men är ursprungligen barnskötare. Arbetet som bagare har hon provat på under några år i dåvarande Vildmarksbageriet i Fredriksberg. Bakning och matlagning är något Anna alltid lagt mycket tid på.
– Jag vill laga mat från grunden och på rena råvaror. Det är så mycket i maten i dag som inte är mat utan gjort på konstgjord väg, säger hon.

Även om hon länge närt en önskan om att göra något annat så var det inte lätt att släppa taget om en fast anställning.
– Det kräves en hel del mod, men nu när jag hittade den här lokalen som ligger mitt i vårt lilla centrum och när barnen blivit lite större så stämde allting, berättar Anna.
Under påsken 2019 öppnade Rosahöjdens kök & bageri mitt emot matbutiken i Fredriksberg. Från början var det tänkt att kunderna bara skulle handla med sig, men Anna märkte snart att de också ville stanna och äta där.
– Jag fick in sju stolar, men när coronan slog till blev det bara fyra platser.
Men det gick bra ändå. Köket och fiket har blivit uppskattat både av Fredriksbergsbor och av förbipasserande.
Och Anna har lärt sig under tiden vad som fungerar och vad som inte gör det. Sedan förra hösten har hon en heltidsanställd, William Enström Heij, och en del timanställda. Hon har också tillsammans med sin pappa och man byggt ut och fördubblat lokalytan till 160 kvadratmeter.
– Så nu har jag 40 sittplatser.

Den nya delen invigdes i början av oktober. Nu kan gästerna sprida ut sig i två rum till och det finns möjlighet att boka det ena för möten.
– Det är en lättnad att få mer plats. Nu kan jag ta emot alla som vill och vi har redan haft olika evenemang som rock- och danskväll med lokala band.
Anna har också djur hemma på gården i Rosahöjden och har fullt upp när hon kommer hem på kvällarna. Med utbyggnaden av bageriet har arbetsbördan blivit ännu mer intensiv.
– Den sista tiden har jag knappt hunnit kliva ur de ena arbetskläderna innan det varit dags att sätta på sig nästa.
Men du ångrar inte att du satsade på eget företag?
– Absolut inte. Det blir en livsstil. Jag tycker det är roligt att träffa folk och skönt att få bestämma själv. Jag har tänkt bli kvar här och har lovat mig själv att aldrig mer ha någon chef.

Fakta/Anna Forsberg
Bor: Rosahöjden i Fredriksberg.
Ålder: 46 år.
Familj: Maken KG, 57, och barnen Per, 22, Linnéa, 18, och Rasmus, 16 år.
Yrke: Egenföretagare.
Intressen: Djur och natur.
Lagar helst: Husmanskost.
Bakar helst: Poängen är variationen i att få baka lite av varje.

Recept/Nötstång
Här bjuder Anna på ett recept som hon skapat själv. “Det är enkelt, kräver ingen ugn och passar särskilt bra nu när det börjar gå mot advent och jul”, säger hon.
Ingredienser:
500 gram mandelmassa
150 gram hela, naturella och valfria nötter
200 gram choklad, mörk eller ljus
Hackade nötter eller strössel till dekoration

Gör så här:
Blanda mandelmassan och de hela nötterna.
Forma till bollar eller stänger.
Doppa i smält choklad.
Lägg på ett bakplåtspapper och dekorera med hackade nötter eller strössel.
Låt stelna och förvara sedan i kylskåp.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS