ANNONS

Allt fler unga använder narkotika

AVESTA. Narkotikaanvändningen bland unga ökar. Framförallt är det bruket av cannabis där man kan se en rejäl ökning. Men även har intaget av anabola steroider ökat.

– Knark är farligt, konstaterar Avestas kommunpolis Thomas Nordström.
– Vi har belägg för att vara oroliga när det gäller narkotikaanvändningen hos unga.
Han hänvisar till polisens lägesbild och fler andra källor som pekar åt samma håll – att allt fler unga använder narkotika. Enligt Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) är det framförallt bland pojkar i årskurs 2 på gymnasiet där allt fler uppger att de någon gång provat narkotika, och kurvan pekar brant uppåt.  Men även hos flickor i samma ålder är det fler som också uppger att de provat narkotika.
Däremot minskar alkoholkonsumtionen bland unga. CAN uppger att man där är nere på historiskt låga nivåer.

Den narkotika som ökar mest är bruket av olika former av cannabis. Cannabis är samlingsnamnet för hasch och marijuana. Thomas säger att narkotika är även inkörsport till annan kriminalitet som olika former av våldsbrott och stölder.
– Cannabis ger snabbt ett ändrat beteendemönster, som exempelvis nytt umgänge och sjunkande skolresultat.
Forskningen visar att det finns ett starkt samband mellan vanlig tobaksrökning och cannabisanvändning
– Det är därför superviktigt att jobba tobaksförebyggande.

Den största riskåldern är i brytning mellan högstadiet och gymnasiet. Men även steget från mellanstadiet till högstadiet för med sig en större risk att man provar tobak eller narkotika.
I båda fallen handlar det om att man kanske byter både skola och klasskamrater. Thomas pratar om en smittorisk och säger att unga ofta ser upp till äldre och tar efter deras beteende. Man har sett extrema fall där elever på mellanstadiet har provat på narkotika.

Det sker även en ökning i användandet av dopingmedel främst anabola androgena steroider (AAS). Och ökningen sker i första hand bland vardagsmotionärer.
Vuxenvärlden har ett ansvar att sätta gränser, att vara tydliga med att ta avstånd från droger och visa vad man står. Även om det är föräldrar som känner sina barn bäst kan de ofta missa ett begynnande missbruk.
– Det är viktigt att skjuta upp alkohol- och drogdebuten så länge som möjligt.

För den som hamnat i ett missbruk finns hjälp att få. Thomas säger att man kan vända sig till sin kommuns ungdomsmottagning eller öppenvård för att få hjälp. Det går även att anonymt anmäla till socialtjänsten om man är oroad över någon annan som har ett missbruk eller andra problem.

FAKTA / Drogtecken:
Cannabis: Röda ögon, loj, förstorade pupiller, sötsug, överdriven fnissighet med mera.
Amfetamin och liknande preparat är starkt hungerdämpande och utöver förstorande pupiller, ryckigt kroppsmönster och forcerat beteende går personen ner väldigt mycket i vikt.
Hallucinogena droger medför också förvrängningar av syn- och hörselintryck med mera.
Anabola steroider: Snabb muskeltillväxt på kort tid, aggressivitet, håravfall, bröstkörtlarna blir större, plufsighet, problem med akne och ökad skäggväxt och behåring på kroppen med mera.

Den som vill läsa mer kan gå in på www.can.se eller www.drugsmart.com

Publicerad i Annonsbladet vecka 16 2019.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS