ANNONS

Snusjournalen har sammanställt trender och statistik kring svenskarnas snusvanor.
Foto: Dreamstime

Allt fler i Dalarna snusar tobaksfritt

DALARNA. Försäljningen av tobaksfria nikotinportioner ökar med 189 procent i länet. Det visar en färsk rapport från Snusjournalen. Det mest populära snuset i Dalarna är Knox, tätt följt av Lyft och LD.

Snusjournalen har sammanställt trender och statistik kring svenskarnas snusvanor i rapporten Snusrapporten 2020. Rapporten är baserad på beställningar av 280 000 kunder i Sverige samt en kundundersökning med 2 700 respondenter.
En av de tydliga trenderna förra året var att snusare i Dalarna i allt större utsträckning köpte prillor utan tobak. Prillor med nikotin utan tobak, så kallade nikotinportioner eller All White, var den snabbast växande kategorin i Dalarna. Försäljningen av nikotinportioner ökade med 189 procent under 2020. I Dalarna var nästan var femte (18 procent) såld prilla tobaksfri.
Andelen länsbor som regelbundet använder nikotinportioner är något högre än riksgenomsnittet (28 procent jämfört med 25) och den främsta anledningen är att det känns fräschare med tobaksfritt.
– Några anledningar till att nikotinportioner är så populära bland dalafolk är att de varken missfärgar fingrar eller tänder, luktar inte och anses fräschare än traditionellt snus. Framför allt är nikotinportioner populära bland före detta rökare och bland kvinnliga snusare, säger Henrik Ståhl, chefredaktör Snusjournalen.
Hela 37 procent av de som snusar i Dalarna började snusa för att de ville sluta röka. Det är den klart vanligaste anledningen till att man börjar snusa. Bland kvinnor är andelen som anger att de snusar eftersom de ville sluta röka ännu högre.
Bryter man ner försäljningen per capita så sticker Jämtland och Dalarna ut som områden där man snusar mycket. Mest snusar man i Malung-Sälen. Troligtvis är det många säsongskunder i Sälen som gör att området sticker ut.
I Vansbro är 200 av ortens 2 500 invånare kunder hos Snusbolaget.

Snustrender
I Dalarna är man trogen sitt snus. Man håller sig till sitt märke oftare jämfört med rikets genomsnitt.
De som har fimpat för gott till förmån för snus mår ofta mycket bättre efter skiftet.
Det är något fler i länet jämfört med riksgenomsnittet som gör eget snus.
Det är något fler jämfört med riksgenomsnittet som handlar mer snus online under pandemin.
De flesta tillfrågade tycker att det är helt accepterat att snusa i Dalarna.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS