ANNONS

Maktskifte sker i Rådhusets korridorer för de kommande fyra åren. Alliansledarna tar viss hjälp av Vänsterpartiet för att säkerställa majoritet. Här ses Kristdemokraternas Katarina Gustavsson, Centerns Joakim Storck, Moderaternas Jan E Fors, Falupartiets Maria Gehlin samt Liberalernas Svante Parsjö Tegnér.
Foto: Sonny Jonasson

Allians ska styra Falun

FALUN. Det blir Alliansen, med visst stöd av Vänsterpartiet, som styr Falun de kommande fyra åren. Detta för att nå politisk majoritet då man bara har 30 av de 61 mandaten.

Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna, Liberalerna och Falupartiet tar rodret i Falun.
Vänsterpartiet får visst inflytande i kommunens styrelser och nämnder. I så kallad gengäld främjar man då inte någon annans förslag än sina egna vid omröstningar.

Allianspartiernas gemensamma hållning inför kommande fyra år uppges vara rotad i “vi”-tänk och samarbetsvilja. Moderaternas Jan E Fors, som agerat koordinator i grupperingsprocessen men själv inte kommer att axla någon roll som kommunalråd, betonade anda och framförhållning.
– Vi har fört nära diskussioner, lärt känna både våra likheter och olikheter under den senaste månaden. Fokus har legat på att hitta en gemensam politik och rättesnöre, förklarar han.

– Det finns en förväntan att det händer något, i stället för att vi politiker ska förgöra varandra. Vi vill återskapa den här “Faluandan”, och vi har gärna ökad samsyn tillsammans med Borlänge och regionen. Samspel mellan både stad och land.
Samverkansupplägget spås ge stabilitet vid exempelvis budgetfrågor, och metoden bottnar också i att man vill undvika Sverigedemokraterna.

– Vi har inget organiserat samarbete med SD. Vi är för långtifrån varandra gällande värdegrund, så vi ville inte att de skulle få en vågmästarroll, utvecklar Jan E Fors.
Som ordförande i kommunstyrelsen har man enats om Joakim Storck (C).
– Det är med ödmjukhet och glädje jag åtar mig uppdraget, anför Joakim Storck.
Och fortsätter:
– Det finns många utmaningar att arbeta med gällande bland annat näringslivsutveckling, äldreomsorgen, miljön, den sociala sektorn och att få ut folk i arbete, resonerar han.

– Genom att satsa på förebyggande insatser kan man undvika framtida problem.
Centerpartiet har föregående mandatperiod samarbetat med de rödgröna, som nu hamnar i opposition.
– Det kan bli en kraftfull rödgrön opposition, yppar Liberalernas Svante Parsjö Tegnér.
Inom kort offentliggör också Moderaterna vem som blir deras kommunalråd.

Publicerad i Annonsbladet (Falun) vecka 42 2018.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS