ANNONS

På Väsmanstranden vill Håkan Rosén se minst 300 personer som tittar på en lasershow istället för fyrverkeri på nyårsnatten 2018-2019, som en start på Ludvikas 100-årsjubileum.
Foto: Veronica Rigtorp

Alla ska fira 100-åringen

LUDVIKA.  Nästa år fyller Ludvika 100 år som stad. Det ska firas stort. Generalen för 100-års firandet Håkan Rosén har storslagna planer.

– Det är inte kommunen som ska hitta på och göra allt firande, det ska vi göra tillsammans, enskilda medborgare, föreningar och företag, det är allas jubileum, fastslår Håkan Rosén.
Hans ledstjärna i arbetet med jubileet är delaktighet och med de sagt efterlyser han idéer och folk som vill ta på sig uppgiften att genomföra idéerna. Nu ska det satsas 100 procent, för firandet ska inte bara vara under en enstaka företeelse 2019 utan även ett avstamp för framtiden och ge en positivbild av de nästkommande 100 åren.

Några redan klubbade inslag är: En femdagarsjubileumsfest ska genomföras den 25-29 juni 2019 i Ludvika centrum. En nytt arrangemang är Väsman Open triathlon den 20 juli, tävlingen är inte bara en elittävling utan den passar utmärkt för alla. Dessutom kommer det att erbjudas en stafett.
– På nyårsafton 2018 vill jag se 300 personer på Väsmanstrand som tittar på en lasershow i nyårsnatten istället för fyrverkerier. 2019 börjar festen och den slutar den 1 januari 2020 när jag går i pension, skojar han.

Ambitionen att under jubileumsåret genomföra ett antal SM-tävlingar i kommunen, varav en är Bergsmansrallyt. Rallyt blir det enda vinterrallyt som ingår i SM-serien 2019. Dessutom kommer den kista som grävdes ner 1921 att öppnas under 100-årsjubileet. – Vad ska vi lägga ner i den? undrar Håkan. Frågan är riktad till medborgarna. Kanske en streetartfestival och fem dagar med olika musik kanske, funderar han högt. Här finns plats för många idéer.

Idén med en femdagars jubileumsfest är att kunna erbjuda något för alla musiksmaker. Det kanske kan vara en dag med country, en med dansband, en viskväll och mycket annat. Festen avlutas med världsartisten PAIN med rötter i Ludvikatrakten.
Håkan ville beställa en 100 meter lång tårta som skulle ställas på gågatan, men bagaren sa att det går inte, men en stubbe kunde han göra. Så en stubbe blir det.
Det planeras även för en bok med 100 händelser, en maskot, en muralmålning, nyinvigning av Rothsäng, en fontän i Väsman som är dubbelt så stor som Rättviks. Idéerna är många och det verkar högt i tak.

– Mitt drömprojekt är en möjlighet att få genomföra något extra under 2019. Det finns egentligen inga begränsningar utan förutsättningen är att projektet skall genomföras 2019, vara publikt samt att själva arbetet skall genomföras av de som önskat projektet. Ansökan kan göras på ludvika100.se

– Ett jubileum ska få kosta, från sju miljoner kronor och uppåt, det är en investering. Det är inte bara en kommunal angelägenhet. Vi ska minnas 2019 som starten på kommande 100 år, avslutar Håkan Rosén.

Publicerad i Annonsbladet (Ludvika/Smedjebacken) v 10 2018

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS