ANNONS

Göran Forsberg, platschef på Ceab, och Roger Blom, vd för Ernst Express, framför den biodieselanläggning som under våren har börjat användas på Ceab i Nordanö.
Foto: Pär Sönnert

Åkeriet som gör sitt eget biodiesel

AVESTA. Åkeriet Ernst Express har profilerat sig med att använda förnyelsebart bränsle i fordonsparken. Nu har företaget tagit nästa steg, genom att tillverka egen biodiesel.

Under våren invigde Avestabaserade företaget Ernst Express sin biodieselanläggning, vilket skedde i Nordanö utanför Avesta där dotterbolaget Ceab håller till.
– Ceab sköter driften av anläggningen. Den biodiesel som produceras här räcker till att driva ett par av fordonen här på Ceab, berättar Roger Blom.
Just Ceab fungerar som en slags mellanlagring.
– Vi har både stora och små företag som kunder. Det är närmare för dem att åka hit med sitt skräp. Sedan sorterar vi om skräpet och fraktar det vidare, säger Roger Blom.
Inledningsvis provar man sig fram med produktionen av biodiesel.
– Vi använder bland annat rapsolja och frityrolja, det sistnämnda kommer exempelvis från Burger King här i Avesta. Vi ska prova oss fram med allt möjligt och se vad vi kan skapa biodiesel av, säger Roger Blom.

Anläggningen är en av de minsta i sitt slag och är en slags försöksanläggning.
– Om det här testet faller väl ut så skaffar vi nog en betydligt större anläggning längre fram och då kan vi även behöva anställa mer personal., säger Roger Blom.
Göran Forsberg är platschef på Ceab.
– Den här anläggningen kan tillverka 150 liter biodiesel på tolv timmar. Men den kräver en del passning. Man måste hålla koll och fylla på. Det finns större anläggningar som kan producera hela 3 000 liter per dygn men då krävs det mer personal som sköter anläggningen, säger han.
– Vi har redan fått en spekulant på vår anläggning den dag som vi ska göra oss av med den och byta till en större, säger Roger Blom.

Ernst Express profilerar sig tack vare att hela fordonsparken går på förnyelsebart bränsle.
– Det är viktigt med miljötänket och det glädjer mig att fler och fler hakar på det tåget. Kraven från kunderna blir hårdare gällande detta och vi har tagit marknadsandelar på vårt miljötänk, säger Roger Blom.

Publicerad i Annonsbladet (Avesta/Norberg) vecka 22 2019.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS