ANNONS

Åke Söderqvist byter roll från chef på Arbetsförmedlingen till handlare i Smedby.
Foto: Mikael Eriksson

Åke driver butiken i Smedby vidare

DALA-HUSBY z Åke Söderqvist valde att byta ett fast, högavlönat arbete som chef på Arbetsförmedlingen mot en tillvaro som handlare i Smedby.

Det är andra dagen på nya jobbet som handlare i butiken i Smedby. Åke Söderqvist står vid brödbackarna och erkänner att det är lite ovant, att det tar lite tid att plocka upp varorna och hitta rätt hyllplats. Men säger att bara han lär sig och får struktur på det hela ska det gå lite fortare.
Han och hustrun Gisela flyttade från Södermanland till Dalarna 2001, för sex år sedan hittade de sitt drömboende i Källsbyn utanför Hedemora. Här bor de med Dalälven som granne. Under de senaste 15 åren har Åke jobbat som chef inom Arbetsförmedlingen, vilket inneburit många resor dels till och från kontoret i Borlänge men också i tjänsten.

När så Annica Frank Lennartsson började prata om att hon ville sälja butiken började tankarna gro hos Åke. Efter ett familjeråd beslutade han och Gisela att köpa butiken och se till att den kunde leva vidare. Åke har haft en dröm om att få driva ett eget företag, men han gav upp den tanken när han fyllde 50. Vid 55 år fyllda så dök chansen upp till slut, en chans han inte ville missa.– Då hade jag inte kunnat se mig själv i spegeln, säger han. Jobbet som handlare innebär många förändringar för Åke och Gisela. Förutom att han byter ett högavlönat jobb mot ett med mer normallön så slipper han en pendling på fem, sex mil enkel resa. Nu får han tre kilometer till jobbet.
– Jag kan till och med ta båten till jobbet, säger han och skrattar.
– Det blir ett annat sätt att leva.
Han är medveten om att han kanske inte vara ledig lika mycket som förr. Men målet är att kunna ta ut runt fyra veckors semester.

Åke konstaterar att Smedbyborna är måna om sin butik och köptrogna, att de vill ha ett basutbud som gör att de slipper åka till Hedemora eller någon annanstans för att handla.
– De är nöjda med sortimentet, säger han men säger samtidigt att han måste lyssna på vad de vill ha.
Han gläds även åt den hjälp och stöd han fått och får från fastighetsbolaget som äger lokalen. Planer finns på att utöka butiksytan och att rusta minigolfbanan. Men först ska han komma in i sitt nya jobb.

Åke och Gisela vill ge drömmen ett år till att börja med, efter det året ska de sätta sig ned och utvärdera för att sedan ta beslut om de ska fortsätta leva drömmen eller om de ska göra något annat.

Publicerad i Annonsbladet (Hedemora/Säter) vecka 02 2018

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS