ANNONS

“Äggröra och plommonkräm” är namnet på sommarens folklustspel på Skinnarbacken i Smedby. Det utlovas dramatik, komik och en del kärlek. Åke Ljungberg har iklätt sig rollen som drängen Måns och får bland annat kampas med Pia Eriksson som spelar Matilda vilket spelet utspelar sig kring.
Foto: Mikael Eriksson

Äggande spel sätts upp på Skinnarbacken

SMEDBY. “Äggröra och plommonkräm” är namnet på sommarens folklustspel på Skinnarbacken i Smedby. Det kommer att bjudas på såväl kärlek som drama och komik.

– Det här blir nog bra att ha den vinklad så där. Lollo Löfmark kommenterar snickaren Robert Hags arbete med scenografin till sommarens folklustspel på Skinnarbacken.
– Vi har många moduler som vi kan bygga om, säger Robert medan han justerar in dem på scenen.
Förra året var modulerna innerväggar i år blir de i stället ytterväggar och ska ta med publiken till 60-talet och en gård i södra Dalarna.
– Där är pigdörren, säger Robert och pekar på en av dörrarna. Bakom den andra dörren bor Matilda kring vilket spelet utspelar sig och bakom den tredje hönsen.
Arbetet och repetitionerna är i full gång. Scenpositioner provas. Replikerna läses och slipas till. Det dras ifrån och läggs till.

Matilda, som gestaltas av Pia Eriksson, är den som är i centrum för händelserna. Hon bor ensam kvar på gården sedan maken gett sig av till Amerika för att hälsa på sin snåle bror och försöka få av honom lite pengar. Men innan maken for hade han sett till att plocka med sig alla pengar och lämnat Matilda kvar utblottad hemma på gården. För att ordna med försörjningen och inte tvingas att lämna ifrån sig gården kläcker Matilda idén att sälja ägg.
Men det finns fler som har samma avsikter och som lurar i vassen eller kanske snarare i hönshuset. Det kan konstateras att det är en sällsamt äggande historia som föreningen Husby bygdespel bjuder på denna sommar.
– Man har nog inte alla äggen i kartongen, säger Åke Ljungberg och skrattar.
Han utlovar att publiken kommer att bjudas på såväl kärlek som drama och komik.

Årets spel “Äggröra och plommonkräm” har föreningen lånat från Västervik där PO Ilhammar skrivit manuset men som modifierats för att passa publik och scenen på Skinnarbacken. För regin svara Martin Lindberg, och detta är tredje sommaren som han håller i trådarna för spelen i Smedby.
Premiären är som vanligt första lördagen efter midsommar och så spelas den vid sju tillfällen innan ridån går ner 7 juli.

Äggröra och plommonkräm
Regi: Martin Lindberg
Manus: P-O Ilhammar
Klädmakerska: Pia Törnlund
Scenbyggare: Robert Hag
Rekvisitör: Stephanie Heinz
Alltiallo:Lollo Löfmark
Spelplats: Husby hembygdsgård
Spelas: 29 juni till 7 juli
I rollerna:
Pia Eriksson – Matilda
Ida Fransson – Ursula Svenningsson
Åke Ljungberg – drängen Måns
Anna-Lotta Sjöstrand – grannfrun Frida
Elin Hessman – Klara
Karolina Karlsson – piga
Ulla Kleberg – frikyrkopastor
Gunnar Busk – länsman

Publicerad i Annonsbladet (Hedemora/Säter) vecka 24 2019.

 

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS