ANNONS

Birgitta Bengtson är inne sitt 33:e år som dirigent för After Lunch-kören. I bakgrunden ses dotterns gamla griffeltavla som får vara ett av hjälpmedlen vid de digitala sändningarna. Tenoren och tekniker Kjell Israelsson i förgrunden.
Foto: Veronica Rigtorp

After Lunch-kören håller i och sjunger ut – digitalt

Många körer har mer eller mindre kastat in handduken det senaste året eftersom de inte kan träffas och sjunga tillsammans. Men After Lunch, Trafikverkets egen kör, håller i och håller ut.

Julkonsert i Pylonen 2019, därefter började våren 2020 som vanligt. Sedan förändrades allt…
Den 26 mars i fjol körde After Lunch-kören sin senaste repetition som vanligt, som även streamades för de körmedlemmar som kände sig obekväma med att närvara fysiskt.
Därefter hölls en första träff genom Skype och Youtube i påskveckan.
– Att leda kör så här hade jag aldrig gjort tidigare så det var lite pirrigt, säger körledaren Birgitta Bengtson, till vardags utvecklingsansvarig på Trafikverksskolan.
– Vi börjar med att jag bjuder in till Skypemöte som körmedlemmarna kopplar upp sig till och så hejar vi på varandra i en incheckning.
– Genom att jag vet vilka som är med på repetitionen blir det lättare för mig, då jag vet vilka jag kommunicerar med i sändningen.

Efter incheckning går Birgitta till repetitionslokalen och sätter i gång med repetitionerna som streamas via Youtube, med hjälp av teknikern och tenoren Kjell Israelsson.
– Det var mitt förslag att köra streamade repetitioner på det här sättet, efter att vi förra året diskuterade hur vi skulle göra, säger Kjell, där han sitter framför datorerna som visar ljudupptagning och bild med mera.
Till vardags jobbar Kjell med radiokommunikation på Trafikverket och på fritiden gör han en hel del uppdrag inom just film och ljudupptagningar, bland annat åt Dalasinfoniettan.
Efter sommaren, när pandemin verkade lugna ner sig och avta, hade kören fysiska repetitioner i Pylonen under september till november. Med rejäla avstånd till varandra. Även dessa streamades för dem som inte ville delta fysiskt.
– Å, det var sådan energi, helt underbart. Sådan man får av att träffas fysiskt och man når den där speciella samklangen, berättar Birgitta euforiskt.

När pandemin så åter tog fart igen växlade kören om och gick tillbaka till sin digitala bubbla av sång och musik.
– Att sjunga i kör handlar inte bara om att sjunga sin stämma, det behöver få bli en musikupplevelse, det behöver bli något härligt som vi bygger tillsammans. För mig är det en pedagogisk nöt att knäcka när jag inte kan träffa körsångarna och få musicera i samma rum.
Birgitta förklarar att när hon leder kören fysiskt kan hon se när någon inte hänger med, det är många små beslut som tas i stunden och mycket enklare att leda då. Det kan hon inte se nu, men säger att hon ibland får återkoppling efter den digitala träffen, med frågor och funderingar. Under torsdagens sändning kommer ett sms med en fråga i Birgittas mobil, hon svarar in i kameran till de 29 som medverkar under kvällens repetition.

Nu har både kören och körledaren blivit varma i kläderna med det nya sättet att repetera på.
– Vi har nog hittat en form, så jag tycker att våra repetitioner fungerar bra nu, men det går ju inte att nå upp till samma energinivå och känsla som vid en fysisk körövning, menar Birgitta.
Och hon vet vad hon pratar om, för Birgitta Bengtson är inne på sitt 33:e år som dirigent för After Lunch-kören. Hon har en bakgrund som elev vid Adolf Fredriks musikklasser och musikgymnasium och en Master i Music Education från Kungliga Musikhögskolan.

Birgitta har uppmuntrat sina körmedlemmar att komma med förslag på saker som kan göra det hela både bättre och roligare, där bland annat en idé om fikaraster i små grupper har anammats.
– En stor del av körmedverkan är också den sociala delen, som fikarasterna medverkar till. Vi delar upp kören i olika temagrupper. Vad det blir för uppdelning nu på torsdag får vi väl se, avslutar Birgitta.
Hur kören ska nå sin publik under 2021 är inte bestämt än, men de hoppas snarast kunna framföra sång live på något sätt.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS