“Abstinensen blev inte lika jobbig”

Erika Åström demonstrerar hur laserbehandlingen mot nikotinavvänjning går till. Här på Marie Jonsson som själv lyckades sluta snusa med hjälp av behandlingen.
Foto: Rebecca Linder
BORLÄNGE.Att sluta röka eller snusa kan vara riktigt jobbigt. Många försöker sluta men klarar inte av att ta sig igenom abstinensfasen. En relativt ny behandling som finns är laser.

1 juli i år utvidgades rökförbudlagen till att även omfatta allmänna platser utomhus såsom uteserveringar, lekplatser, idrottsplatser och entréer till rökfria lokaler och andra utrymmen som allmänheten har tillträde till. Detta kanske får fler att vilja lägga cigaretterna på hyllan. Men att sluta med nikotinet i cigaretter eller snus kan vara en riktig pärs att klara av på egen hand. Abstinensfasen kan vara i upp till tre veckor med huvudvärk, rastlöshet, irritation, ångest och svettningar samt ett stort sug efter nikotinet.

Marie Jonsson hade varit rökfri i många år men i samband med en livskris så började hon snusa och det blev sedan väldigt svårt att sluta. Hon försökte sluta ett flertal gånger, men abstinensen blev för jobbig att hantera. När hon fick höra om att man kunde få laserbehandling som dämpar abstinensbesvären tog hon chansen och testade.
– Efter behandlingen blev abstinensen inte alls lika jobbig och man slipper de fysiska besvären. Jag kände mig lugnare och mer harmonisk, berättar Marie Jonsson.

Detta underlättade enormt och hon lyckades sluta snusa. Men hon påpekar att behandlingen inte gör en immun mot beroendet utan att man själv måste ha en stor vilja till att sluta. Den mentala biten måste man fortfarande hantera själv. Erika Åström har arbetat som beroendebehandlare i många år. Nu har hon också gått en utbildning till laserterapeut och erbjuder laserbehandlingar mot bland annat nikotinavvänjning genom kedjan Relief. Man använder sig av medicinsk lågenergilaser. Det är inte smärtsamt utan upplevs ofta som väldigt avslappnande. När man slutar röka eller snusa så börjar nikotinreceptorerna i hjärnan att skrika efter mer.
– Laserljuset gör att receptorerna fylls med endorfiner istället och vi känner oss mer lugna och harmoniska, förklarar Erika Åström.

Laserstrålarna gör också så att dopaminproduktionen ökar och man får ett bättre mående. Oftast räcker det med en behandling för att man ska lyckas sluta röka eller snusa.
– Ofta blir det en start för att växla om till ett bättre leverne med motion och kost. Kanske hittar man en ny hobby att ägna sig åt istället för nikotinet, framhåller Erika Åström.
Laserbehandlingen tar cirka 45 minuter och man stimulerar totalt 27 punkter i ansiktet, öronen, på armarna och händerna.
– Punkterna är de samma som inom akupunktur och utöver laserbehandlingen ingår också en konsultation där vi går igenom problematiken och kartlägger rök- eller snusbeteende.

Publicerad i Annonsbladet vecka 30 2019.

ANNONS

SENASTE LOKALA NYHETER

DALARNA Sedan den 3 augusti kan turister som är på besök i länet testa sig för covid-19 på Dalarnas vårdcentraler. Detta även om man är skriven i ett annat län.
FALUN Naturen lockar. Denna sommar av förklarliga skäl i mycket hög grad. I Falun kan skog och mark upplevas via "Naturpasset".
DALARNA Unga mellan 13-24 år kan nu kontakta Ungdomsmottagningen Dalarna direkt via videosamtal i smartphone eller surfplatta.