ANNONS

Ann-Sofie Sterio, ombudsman på ABF Avesta, testade att göra en robot under en inspirerande workshop.
Foto: Rose-Marie Eriksson

ABF i Avesta har öppnat för digital folkbildning

AVESTA Folk Lab är ett koncept för en ny typ av mötesplats med fokus på digital folkbildning. I förra veckan öppnades dörren till Folk Lab i ABF:s lokaler i Avesta.

Personliga muggar är ett exempel på vad ABF i Avesta kan göra.
Emil Lantz, verksamhetsutvecklare på ABF Avesta, har testat vinylskärare och muggpress. “Det här är så roligt”, säger han.
– Tanken är att integrera olika grupper, starta studiecirklar och skapa generationsmöten, säger Ann-Sofie Sterio, ombudsman för ABF Södra Östra Dalarna.
Folk Lab grundades av tre ideella organisationer Kids Hack Day, Made by Aya och Fisksätra Folkets Hus i maj 2018. Charlotte Oster är ordförande i föreningen och sedan i våras är hon också ordförande för ABF Södra Östra Dalarna.
Carl Bärstad är vice ordförande i den ideella föreningen och han reser runt i Sverige för att hjälpa föreningar att komma igång med ett eget Folk Lab. I samband med invigningen var han på plats i Avesta och höll bland annat ett inspirerande workshop där deltagarna fick bygga en robot på tio minuter.
– Det här har jag med som inspirationsmaterial och finns inte i Avesta än, säger Carl Bärstad.
Han berättade också om möjligheterna med Folk Lab där bland annat vinylskärning och grafisk design ger möjlighet till skapande i olika former.
– Det är enklast att börja med en maskin och sedan utveckla steg för steg, säger Carl Bärstad.

I Avesta finns nu vinylskärare, muggpress och en värmemaskin som lägger grund för nya aktiviteter och studiecirklar. Förutom egna workshops är tanken att ABF i Avesta ska hitta nya ledare till studiecirklar som jobbar med Folk Labs koncept.
– Vi vill skapa en digital skaparverkstad för både ungdomar och äldre. Det ska vara en mötesplats för diskussion och lärande över generationsgränserna, säger Ann-Sofie Sterio.
Tidigare i år fick ABF i Avesta pengar från Region Dalarnas kultur- och utbildningsnämnd för att starta Folk Lab som ett pilotprojekt i Avesta.
– Planen är att verksamheten ska växa och vi tänker sprida det här till föreningar i andra kommuner och vi ser många möjligheter med Folk Lab, säger Ann-Sofie Sterio.
Personalen i Avesta har varit på inspirationskurs hos Folk Lab i Fisksätra och nu finns vinylskärare, muggpress och en värmemaskin på plats i ABF:s lokaler.
– Det här är så kul och det går att göra väldigt mycket, som de här muggarna exempelvis, säger Emil Lantz, verksamhetsutvecklare på ABF, och visar på tre muggar med egen design.
Ann-Sofie Sterio visar på en t-shirt med trycket “ABF Avesta” i glittriga bokstäver.
– Vid första försöket blev bokstäverna spegelvända men vi är fortfarande i lärandeprocessen och inga experter, säger hon med ett leende.

Ideell förening
Folk Lab grundades av tre ideella organisationer Kids Hack Day, Made by Aya och Fisksätra Folkets Hus i maj 2018.
Folk Lab är även utvecklingspartner med belgiska Fablab Factory som varit med att starta 50+ labb i Europa. Folk Lab är även medlemmar i FabFoundation. 1800+ makerspaces (“digitala skaparverkstäder”) runt om på jorden.
Folk Lab har gjort uppdrag med över 40 organisationer som exempelvis Moderna Museet, Sveriges Arkitektur och Designcentrum, Internetstiftelsen och Fisksätra IF.
Källa: folklab.nu

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS