ABB Power Grids får tillbaka sin spetsteknik inom HVDC

Halvledarföretaget Cree och ABB Power Grids har skrivit avtal som innebär att halvledare i kiselkarbid kan komma att användas inom högspänd likström, HVDC.
Foto: CREE/ABB
LUDVIKA. För 20 år sedan utvecklade svenska ABB nya krafthalvledare, Powercip, i kiselkarbid som spåddes revolutionera HVDC, men ABB gav upp men får nu tillbaka spetstekniken.

På 1990-talet satsade ABB i Sverige tillsammans med staten närmare en miljard på att utveckla nya krafthalvledare i kiselkarbid, SiC, som kallades Powerchip.
En första Powerchip, en diod, skulle testas i världens första HVDC Lightanläggning Hällsjön-Grängesberg.
Krafthalvledare i kiselkarbid skulle tåla mycket högre temperaturer, högre spänningar och ge väsentligt lägre förluster i exempelvis HVDC-anläggningar.
Efter sex års forskning och utveckling gav ABB upp.
Patenten och kunnandet såldes 2003 till det amerikanska företaget Cree, som sedan många år är ledande på kiselkarbid och de fortsatte att satsa på att utveckla SiC-halvledare.
Halvledarföretaget Cree och ABB:s affärsområde Power Grids har nu skrivit avtal om att gemensamt verka för att halvledare i kiselkarbid når ut brett i fordons-och industrilösningar.
I avtalet ingår att ABB Power Grids börjar använda Crees Wolfspeeds SiC-kretsar i sin breda produktportfölj, bland annat i HVDC-tillämpningar.
Cree investerar 900 miljoner dollar under de närmaste fem åren på kraftigt ökad kapacitet inom SiC-tillverkning.

 

Publicerad i Annonsbladet Dalarna, Ludvika/Smedjebacken 449

ANNONS

SENASTE LOKALA NYHETER

Länet bjuder på en variation av badplatser. Något för alla. Långgrunt för lek eller djupt för hopp från höga torn.
DALARNA Sommarens arbeten på vägar och broar har redan inletts av Trafikverket. Nedan listas de arbeten som beräknas slutföras under sommaren.
DALARNA Dalarotade designern Magnus Sjöberg har skapat grafisk design för ett omställningsprogram för småföretag som drabbats av coronakrisen. ”Kurbits omställning” fokuserar på affärsnytta.