ABB är med när nästa HVDC-plattform till havs utvecklas

LUDVIKA. ABB Power Grids är med när kraftnätsoperatören TenneT ingått innovationspartnerskap om nästa HVDC-generation HVDC-plattformar till havs ska utvecklas.

Aibel-ABB vann i somras Dolwin5-projektet av TenneT med en HVDC-plattform för att föra in 900 megawatt vindkraft till tyska elnätet med högspänd likström, HVDC. Nästa generation HVDC-plattformar blir dubbelt så effektiva och ABB är med och sätter standarden 2000 megawatt. FOTO: ABB

 

Dagens HVDC-plattformar, som bland annat ABB bygger åt TenneT i tyska delen av Nordsjön, är på 900 megawatt och nästa generation som Aibel-ABB Power Gridpartnerskapet ska bygga på Doggers Bankar blir på 1200 megawatt.

Som Annonsbladet Dalarna nyligen rapporterat så ska TenneT nu utveckla nästa generation HVDC-plattformar på 2000 megawatt och 525 kilovoltskablar.ABB är ett av de fem företag/konsortier som valts ut för att utveckla det nya likströmsystemet.

Övriga är:
GE Renewable Energy’s Grid Solutions (Nederländerna)
Consortium Global Energy Interconnection Research Institute Co. Ltd. (GEIRI) & C-EPRI Electric Power Engineering Co. Ltd. (Kina)
Siemens (Tyskland)
Xian Electric Engineering Co., Ltd (Kina).
Det betyder att två kinesiska HVDC-konkurrenter nu kan få ett internationellt genombrott för innovationspartnerskapet som syftar till att få fram en standardiserad plattform och pressa kostnaderna att bygga HVDC-plattformarna.
ABB Ludvika har redan HVDC-kunnandet och kabelfabriken i Karlskrona har kabeln som behövs och som i år ska tas i drift i ABB:s Nordlinkprojekt mellan Norge och Tyskland.
De två första nätanslutningarna av detta slag kommer att installeras i vindkraftsparkerna IJ-muiden Ver Alfa och Beta, nederländska delen av Nordsjön, och tas i drift 2030.
Därefter kommer TenneT att använda den nya standarden i minst fyra tyska vindkraftsanslutningar från 2029.
Ytterligare två likströmsprojekt har sett dagens ljus i den brittiska zonen av Nordsjön. ABB är sedan ett årtionde pionjären på att elektrifiera olje- och gasplattformar till havs med kraft från land i Norge. Det ena projektet värderas till mellan sju och nio miljarder kronor och ska ta brott smutsiga gasturbiner med kraft från land i en 300 kilometer lång HVDC-länk från Norge till BP:s fält Eastern Trough Area Project, Shells Shearwater och Totals Elginfält.
Jersey Oil and Gas som har olje- och gaslicensen för fältet Greater Buchan Area vill ersätta sina gasturbiner med kraft från Skottland i en 200 kilometer lång HVDC-länk.
Publicerad i Annonsbladet Dalarna, Ludvika/Smedjebacken vecka 9 2020
[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS