Aaltohuset listas som en av landets fulaste byggnader

Aaltohuset, även kallat Blå huset eller Sundhcenter har listat som en av landets fulaste byggnader av Arkitektupproret. Foto: John Leander
Aaltohuset i Avesta har listats som en av landets fulaste byggnader av Arkitektupproret.
Foto: John Leander
Arkitekturupproret har listat 150 av landets fulaste byggnader efter en omröstning. På plats 99 hamnar Aaltohuset i Avesta och Scandic i Borlänge på plats 97.

Den icke hedervärda förstaplatsen tog Arkitekturhögskolan i Stockholm.
Om fastighetsägaren till Sveriges fulaste byggnad inte är intresserad av att försköna sin byggnad så erbjuds i stället vinnaren ett rivningsstipendium.
Här följer tio-i-botten-listan på Dalarnas fulaste byggnader enligt folkets röst:
1. Grand Hotel i Falun.
2. Mediehuset i Falun.
3. Scandic Hotel i Borlänge.
4. Aaltohuset i Avesta.
5. Bergströms galleria, Holmtorget. Falun.
6. Avesta lasarett i Avesta.
7. Biblioteket i Borlänge.
8. Åhléns, Holmtorget, Falun.
9. ABB-huset i Ludvika.
10. Folkets hus i Falun.

Föreningen Arkitekturupproret är en opolitisk/politiskt obunden ideell folkrörelse som arbetar för vackrare arkitektur, trivsammare städer och mänskligare boendemiljöer.
Upproret började som en grupp på Facebook i slutet av 2014, med inspiration från Nyproduktion i klassisk tradition och brittiska Architectural Revival.
I september 2016 bildades den svenska ideella föreningen Arkitekturupproret. Tidigare har föreningen också utsett Sveriges vackraste byggnader (2019) och Sveriges fulaste städer (2018).

ANNONS

SENASTE LOKALA NYHETER

Det blev storslam för Avesta och familjen Duplantis vid Idrottsgalan i måndags. Armand, mamma Helena och pappa Greg blev alla prisade i galan för sportåret 2020.
AVESTA Hon blev elithandbollsspelare. Hon fick endometrios, en smärtsam kvinnosjukdom. Jessica Dickfors från Avesta berättar om en svår kamp, men också om ett mirakel.
Det är många som längtat efter snö och skidåkning – och den som väntar på något gott... I Fornby Klint startade snöläggningen i början på förra veckan och förutsättningarna ser bra ut.