ANNONS

Hyllade 90-åriga tennisvirtuoser, från vänster: Sven Dybeck och Bertil Henningsson. Duon fick motta Säters kommuns förtjänstdiplom som ett hyllningsbevis för sina omfattande insatser inom idrottsrörelsen.
Foto: Privat

90-åriga tennisvirtuoser hyllades i Säter

SÄTER Det var tårtkalas, utmärkelser och hyllningsord vid Säters tennisbanan häromdagen. Två av klubbens gentlemän fick 90-årshyllningar och hann även med att visa upp sina färdigheter.

Bertil Henningsson, Säter, och Sven Dybeck, Stora Skedvi, har båda nått det aktningsvärda 90-årsstrecket, varför familjer och tenniskamrater ställde till med fest vid banan.

De två är alltså födda 1930 och ingick i en kvartett ungdomskamrater som för 50-talet år sedan inledde en lång tennissvit. Utomhus spelades på banorna i Säter och Fäggeby och vintertid kröp man in i Avestas finfina hall. Av den ursprungliga kvartetten återstår Bertil och Sven, de övriga spelar numera med änglarna…

Reserver har fyllts på från juniorleden (härvidlag är juniorgränsen 70+!). Några skavanker kunde inte skönjas vid uppvisningsspelet, men båda har svårt inse att de inte är 25 längre. De klänger på stegar som förr i tiden och båda har straffats med trasiga kroppsdelar då de utmanat naturlagarna.

Det är dock inte bara som aktiva på banan som de två har lämnat avtryck. Bertil inledde sin tenniskarriär 1957 och inte minst hans insats som banskötare har blivit ett begrepp, på samma sätt som Svens insats i Fäggeby där han var en av de drivande då asfaltsbanan anlades 1966 och senare den nuvarande grusbanan 1977. Båda anläggningarna ligger numer under Säters TK:s beskydd och klubben kan glädja sig åt ett stigande intresse för spel vid de båda anläggningarna.

I övrigt kan noteras att Bertil var med och introducerade volleybollen i Säter, inledningsvis som spelande tränare – kortast i laget – sedermera tränare, ledare och domare.
Han kunde även som ledare glädja sig åt att ha tre döttrar i laget då det spelade i landets högsta liga!
Sven lyckades konvertera från Värmland 1949 och länet fick en energisk, ettrig idrottskille med fotboll och ishockey inledningsvis i fokus.

Tårtkalaset gästades bland annat av kommunalrådet Mats Nilsson som överlämnade kommunens förtjänstdiplom som ett hyllningsbevis för de bådas omfattande insatser inom idrottsrörelsen. Även volleybollen passade på att hylla födelsebarnet Bertil för dennes mångåriga insatser för sporten.

 

Insänt av: Kjell Åke Klockars – en av juniorerna

 

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 33, 2020.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS