ANNONS

“Hade ingen aning om det här. En enormt glädjande överraskning. Det är rent ut sagt lite surrealistiskt”, berättar en tagen Mats Göransson om det stöd som nu visas genom en välgörande insamling på hela 70 000 kronor till honom och M/S Slussbruden.
Foto: Sonny Jonasson/Arkiv

70 000 kronor till Slussbrudens överlevnad: “Gör mig otroligt ödmjuk”

FALUN En inställd kryssningssommar. M/S Slussbruden och ägaren Mats Göransson var i knipa.

Nu har Falun och regionens båtglada bidragit med balans när det blåser styv kuling på kontot.
Maria Wiklund drog i gång en insamling som ger 70 000 kronor till Slussbruden.
– Jag är mållös. Att folk ställer upp så för lilla Slussbruden gör mig otroligt ödmjuk, säger en rörd Mats Göransson.

En utebliven sommar på sjön för M/S Slussbruden utgör stora prövningar för såväl företag som privatliv för de direkt involverade i ruljangsen på Runns största flytetyg. Coronavirusets konsekvenser tvingade ägaren och skepparen Mats Göransson att blåsa av alla former av seglatser och i stället låta den sobert vita 21-metersdamen stå ständigt förtöjd under årets varmaste månader 2020.

Mats sökte sig ett steg bakåt för att rädda privatekonomin.
– Jag är takläggare för tillfället, då jag pysslat lite med sådant tidigare och en firma här i Falun behövde folk, förklarar han.
Ambitionen är att försöka låta så mycket som möjligt av det han tjänar tillfalla Slussbruden för att ge båten en framtid på Runn.
– Det jag jobbar fakturerar jag genom bolaget, så jag tar inte ut mer i lön än vad som är absolut nödvändigt, förklarar Mats yrkesgärningens genuina syfte.

Han framhåller att den tydliga målsättningen är att Slussbruden ska överleva krisen.
En ekonomisk missräkning i form av ett avslag på ansökan om korttidspermittering för personal var emellertid en besvikelse.
– Kort förklarat så har de använt februari som den anställdes referensmånad, vilket är en period då vårt företag enligt anställningsavtal har lägre lönekostnader än jämfört med sommarmånaderna, då de är betydligt högre.
– Men jag har överklagat. Ska de bedöma på det här sättet så slås ju fötterna undan även på många andra säsongsverksamheter, förklarar Mats.

Vad som dock stänkt ytterligare blå droppar drömmar i vattnet runt Slussen och fått Mats Göransson att tro på godhetens mirakel är Maria Wiklunds initiativ.
Tidigare i somras drog hon i gång en insamling som nu tillfaller Slussbruden. Det tänkta målet på 30 000 kronor mer än fördubblades, och nu har hon haft nöjet att till Mats Göransson överlämna en check på hela 70 000 gräsrotskronor.
– Det känns rent ut sagt lite surrealistiskt, säger Mats.
Och utvecklar:
– Jag känner till Maria sedan tidigare men hade ingen aning om att hon sjösatt det här, vilket kom som en enormt glädjande överraskning.

Mats är påtagligt berörd av den välvilja som visas honom, kollegor och Slussbrudens kärt omhuldade eskapader på Runn.
– Det är helt sjukt, och man får verkligen en värmande bekräftelse på att båten och kryssningarna betyder något för folk. De här pengarna är otroligt välkomna och går rakt in i överlevnadskassan, framhåller han.

Han tystnar, låter tankarna ta ett extra varv och hittar hem i en kärnfull analys.
– Folk har varit helt fantastiska. Att man ställer upp så för lilla Slussbruden gör mig otroligt ödmjuk.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS