Dragspelskungen från Jularbo firas

Nils Fläcke och Lena Brauner-Jularbo förbereder firandet av den 51:a Jularbodagen i Avesta den 3 november.
Foto: Thomaz Andersson
AVESTA. Den 6 juni hade 125 år gått sedan det föddes en blivande dragspelskung i Jularbo. Carl Jularbo var hans namn. För 51 gången vårdas hans minne i Avesta med Jularbodagen.

Under de senaste fem åren har minnet av Calle Jularbos vårdats i barnbarnet Lena Baruner-Jularbo. Hon passar också på att hylla sin far, Ebbe Jularbo, som även han var en virtuos på samma instrument.

Hennes ständige vapendragare Nils Fläcke, även han en duglig dragspelare med ett från bygden delvis lånat efternamn (Fläckebo), finns ännu en gång med som arrangör och sedermera även på Avesta teaters scen.
– Det är kul att bli gammal när det finns så många ungdomar som kan spela minst lika bra som jag i min glans dagar gjorde, säger han.

Ett av de dragspelslöften som åsyftas är förra årets mottagare av Jularbo-stipendiet, Beiron Hultman, 18 år.
– En gudabenådad dragspelare, betygsätter Nils Fläcke.

Hans omdöme är baserat på erfarenhet av att ha spelat tillsammans med såväl Calle Jularbo som hans son Ebbe och dessutom själv av många även han ansetts vara en virtuos på dragspel.

Instrumentmakaren Peter Forsell, nyligen avlidne artisten Rickard Wulfs ständige ackompanjatör Niklas Sundén och jazzsångerskan Linda Karlsson, till vardags flygvärdinna, är nya namn i detta sammanhang.

Bygdens söner Anders Larsson och Bengan Jansson tillhör trotjänarna.

Publicerat i Annonsbladet vecka 44 2018.

ANNONS

SENASTE LOKALA NYHETER

AVESTA Redan i tonåren inleddes hans stora intresse: historia och då främst den lokala. Lars Östlund heter 49-åringen som samlat på sig mängder med historik om Avesta och dess närområde.
DALARNA En inställd storvandring har blivit flera kortare. Välriktade naturvänner säkrar nu spännande odysséer i natur och kultur.
LUDVIKA En region inramad av järn och grovkorning industrihistorik. Alltjämt en bördig miljö för metal? Ironbournes helgjutna hårdrockshybrid är här för att svara "ja" på den frågan.