55 ljus i tårtan för svängigt gäng

Sten Norén, 72 år, startade Popnix två år innan den senaste medlemmen Sten Åsberg, 53 år, föddes.
Foto: Thomaz Andersson
FALUN z 55 år har gått sedan Stig Norén sa nix till pop. Då och nu är det dansmusik som gäller för hans band. – Vi är på topp nu, betygsätter 72-åringen.

Popnix bildades 1963. Spelkalendern visar en obruten rad av spelningar under 55 år. Stig Noréns saxofon har alltid funnits med. Han har ännu inte umgåtts med några planer på att sätta punkt.

– Det känns inte som jag passerat mitt bäst-före-datum, säger han och utbyter en blick med bandets senaste medlem, gitarristen Sten Åsberg.
Popnix hade fyllt två år innan Sten Åsberg föddes.

Sin i sammanhanget låga ålder till trots så är han en meriterat musiker. Sten Åsberg har varit heltidsmusiker, turnerat runt Europa och spelat in kring tio plattor.

De senaste 36 åren har han kombinerat sitt gitarrspel med att lackera bilar.
Nykomlingen har en svårartad böjelse för Sven-Ingvars. Hans kunskaper i ämnet känns svåra att överträffa. Så även hans samlingar. På hyllorna hemma i villan i Falun finns samtliga 150 skivor, flera instrument, förstärkare och andra saker med kopplingar till Sven-Ingvars.
– Jag är så nördig som det går att vara…

Många av ämneskunskaperna är hämtade direkt från källan, Ingvar Karlsson har med åren blivit en god vän.
– Ingvar är en fantastiskt duktig gitarrist, hans sätt att spela är hemligheten bakom Sven-Ingvars speciella sound, berömmer Åsberg.

Sven-Ingvars musik är sedan länge en del av Popnix repertoar.
– Om du frågor mig, så finns det ingen grupp som kan spela mer likt Sven-Ingvars än vi, fastslår Popnix grundare, Stig Norén.
Den 55-åriga födelsedagen ska firas med en konsert i Falun.

Publicerad i Annonsbladet (Falun) vecka 36.

ANNONS

SENASTE LOKALA NYHETER

BORLÄNGE "Lok står när de andra faller". Har du hört den förut? Göteborgsbandet välte topplistor och scengolv i slutet av 90-talet. Debutplattan firar 20 år, och kalaset når Peace & Love.
AVESTA Drygt 40 körer har hittills anmält sig till Körfesten. Förhoppningen är att ytterligare körer ska haka på och att Avesta ska sjunga åt sig titeln Sveriges körtätaste stad.
STJÄRNSUND. Carola, Tomas Andersson Wij och Shirley Clamp. Alla har de en sak gemensamt - Smedjan i Stjärnsund i sommar. Totalt är sex arrangemang uppbokade och klara.