ANNONS

Sten Norén, 72 år, startade Popnix två år innan den senaste medlemmen Sten Åsberg, 53 år, föddes.
Foto: Thomaz Andersson

55 ljus i tårtan för svängigt gäng

FALUN z 55 år har gått sedan Stig Norén sa nix till pop. Då och nu är det dansmusik som gäller för hans band. – Vi är på topp nu, betygsätter 72-åringen.

Popnix bildades 1963. Spelkalendern visar en obruten rad av spelningar under 55 år. Stig Noréns saxofon har alltid funnits med. Han har ännu inte umgåtts med några planer på att sätta punkt.

– Det känns inte som jag passerat mitt bäst-före-datum, säger han och utbyter en blick med bandets senaste medlem, gitarristen Sten Åsberg.
Popnix hade fyllt två år innan Sten Åsberg föddes.

Sin i sammanhanget låga ålder till trots så är han en meriterat musiker. Sten Åsberg har varit heltidsmusiker, turnerat runt Europa och spelat in kring tio plattor.

De senaste 36 åren har han kombinerat sitt gitarrspel med att lackera bilar.
Nykomlingen har en svårartad böjelse för Sven-Ingvars. Hans kunskaper i ämnet känns svåra att överträffa. Så även hans samlingar. På hyllorna hemma i villan i Falun finns samtliga 150 skivor, flera instrument, förstärkare och andra saker med kopplingar till Sven-Ingvars.
– Jag är så nördig som det går att vara…

Många av ämneskunskaperna är hämtade direkt från källan, Ingvar Karlsson har med åren blivit en god vän.
– Ingvar är en fantastiskt duktig gitarrist, hans sätt att spela är hemligheten bakom Sven-Ingvars speciella sound, berömmer Åsberg.

Sven-Ingvars musik är sedan länge en del av Popnix repertoar.
– Om du frågor mig, så finns det ingen grupp som kan spela mer likt Sven-Ingvars än vi, fastslår Popnix grundare, Stig Norén.
Den 55-åriga födelsedagen ska firas med en konsert i Falun.

Publicerad i Annonsbladet (Falun) vecka 36.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS