ANNONS

Khadiijo och Mona bor i familjehem hos Agneta Nyvall och hjälper gärna till i kiosken vid badplatsen.
Foto: Ann-Louise Ebberstein

Agneta har blivit med badplats

SOLVARBO. Agneta Nyvall är mamma, politiker och egen företagare. Dessutom judoinstruktör, driver ett familjehem och sedan en tid tillbaka – ägare av en badplats.

Det var en slump att just Agneta blev ägare till kanske Borlänge, Säter och Hedemoras populäraste badplats. Hon sprang ihop med ägaren sedan 2007, Örjan Bergström och Petra Larsson, som berättade att de tänkte sälja.
– “Ska inte du köpa, Agneta?”, frågade Petra och jag tänkte “tja, varför inte”, säger hon och skrattar.

Efter en del turer gällande finansieringen – marken är klassad som skogs- och jordbruksmark vilket gjorde att det var svårt att få banklån – löste det sig till slut.
– De var hit och räknade träden och de var inte mycket värda, men det gick ju bra ändå, berättar hon.

Två hektar mark, en flera hundra meter lång sandstrand, en långgrund sjö som är idealisk för barnfamiljer och en byggnad för kioskverksamhet blev resultatet av hennes spontana ingivelse.
– Och jag som varken gillar att dricka kaffe, äta glass eller bada, säger Agneta som inte gärna går i vattnet fast badtemperaturen visar på 26 grader.

Frågar igen – varför?
– Jag tycker att det är viktigt att Damsjön förblir ett bad för allmänheten, det är nog största anledningen. En annan är att det kan vara ett bra första jobb för ungdomar. Som politiker och företagare hinner jag inte själv med att jobba i kiosken.

Just nu har Agneta Nyvall hjälp av några unga flickor, varav tre av dem; Mona, Saleckha och Khadiijo bor i hennes familjehem.
– Leksands judoklubb är också involverade och förtjänsten av försäljningen går till deras verksamhet.

Så du tjänar inga pengar på detta?
– Förtjänsten är att jag kommer att må bra. Jag trivs här, känner frid. Och vilken sommar vi har, utbrister mångsysslaren Agneta Nyvall.

Innan vi skiljs åt avslöjar hon de framtida planerna med badplatsen:
– Först och främst vill jag att det ska bli handikappanpassat med toalett och möjlighet att ta sig fram med rullstol. Sedan skulle jag vilja bygga ett utegym.

Publicerad i Annonsbladet (Borlänge) vecka 31 2018.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS