ANNONS

Ordförande för hedemorakultur.se Linnea Kärvemo, tvåa från vänster, omgiven av några av de konstnärer som deltar i konstrundan i Hedemora, Tindra Ferner, Maria Willfox och Benny Halldin.
Foto: Mikael Eriksson

44 konstnärer medverkar i Konstrundan

HEDEMORA. Under Kristi Himmelfärdshelgen genomförs Hedemora Konstrunda för andra året. I år är det 44 konstnärer som ställer ut på 27 olika platser runt om i kommunen.

Årets konstrunda i Hedemora har lockat inte mindre än 44 konstnärer att ställa ut och de gör det på 27 olika platser. Och det är en stor geografisk spridning på var konstnärerna kommer att finnas; från Hienshyttan i norr till Vargbo i söder och Vikmanshyttan i väster till Jelken i öster. Arrangör för Konstrundan är hedemorakultur.se

Linnea Kärvemo, ordförande för hedemorakultur.se, säger att detta är andra året som Konstrundan genomförs. Premiäråret var det 33 utställare som deltog, så helt klart har intresset ökat.
– Det var självklart att vi skulle köra i år igen.

Även intresset från besökare var stort ifjol, så förhoppningen är att även årets runda ska locka många att åka runt för att ta del av det som ställs ut. Förutom att den geografiska spridning är stor så är det även en stor spridning på de konstformer som finns representerade, allt från skrotskulpturer till måleri och textilkonst går det att kika på.

För att inte krocka med andra konstrundor så valde Hedemora en alternativ helg.
– Konstrundan pågår under Kristi Himmelfärdshelgen, 10 till 12 maj, säger Linnea.
Den tjuvstartar dock helgen innan med invigning av den samlingsutställning som kommer att finnas i Wahlmanska huset. Till den utställningen har varje deltagande konstnär bidragit med ett konstverk var.

I Wahlmanska huset finns även en nyhet för året. På övervåningen kommer tre ungdomar i åldrarna 14 till 16 år att ställa ut. De tre är Lukas Mutter Ask, Maja Johansson och Tindra Ferner.
Tindra går på det estetiska programmet i Falun med inriktning bild och form. Något som gör att hon får möjlighet att prova många olika genrer inom konsten. Men mest trivs hon med att arbeta med akrylmålningar och då med djurmotiv men också en del människomotiv. Hon säger att ansiktet är realistiskt medan kroppen mer åt det abstrakta hållet.
– Jag skulle nog mer beskriva min stil som abstrakt, säger hon.

Benny Halldin kommer att ha sin utställning på Brukshotellet i Långshyttan, och han lämnande Stockholm för tre år sedan för att bosätta sig i Hedemora.
– Jag är gammal graffitimålare, säger han.
Efter att ha haft penslar och färg legat nere under 17 år så återupptog han målande för något år sedan som terapi. Och är nu inne i en intensiv skapade period.
– Jag har målat 70 till 80 tavlor, säger han.
Han beskriver motiven på sina tavlor som fantasilandskap, där han lägger ned mycket energi och färg.

Maria Willfox har öppnat upp sin ateljé i Vikbyn också för andra konstnärer. Hon kommer där att få sällskap av Amanda Hufnagl, Ludde Alftin och Mimmi Hjortmyr. Det gör att det kommer att bli en spännande blandning på olika konstformer, allt från Marias silversmycken till Lars broderades tavlor och Amandas målerier samt Mimmis fotolika svart/vita skisser.

Publicerad i Annonsbladet (Hedemora/Säter) vecka 18 2018.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS