ANNONS

Kasper Dahl rullar in bollen som betydde 2-1 i Nyhammars möte med Svärdsjö. Resultattavlan på Åvallen visade 4-1 när matchen blåstes av.
Foto: Thomaz Andersson

Frisk förening håller Nyhammar levande

NYHAMMAR. En idrottsförening behövs om en bygd ska överleva. Därför bildades Nyhammars IF då den ekonomiska depressionen drabbat det förr blomstrande brukssamhället. Nu firar föreningen 100.

Kring sekelskiftet blomstrade Nyhammar. Livsnerven var bruket som avlönade ungefär 400 personer. Järn var materialet som gällde. Spisar, skottkärror och lodvågar var storsäljare. Efterfrågan av järnsängar från Nyhammar var extra stor.
Stockholm-Västerås-Bergslagens järnvägar spårade en möjlighet att göra goda affärer i brukssamhället och byggde ut sitt nät till Nyhammar.
Svåra tider stundade.

Bengt Östberg har i bokform sammanställt fakta kring föreningslivet i det som tidigare var Grangärde kommun. Där berättar han om bruksdisponenten Hjalmar Hammarströms strävan mot att starta en idrottsförening.
Den 29 maj 1918 föddes Nyhammars IF. Programförklaringen vittnar om mål bortom de rent idrottsliga.

“Nyhammars Idrottsförening har till uppgift att genom utöfvandet av idrott höja intresset för densamma och utbilda goda idrottsmän, samt verka för god kamratanda.”
Den föresatsen känns aktuell även nu hundra år senare. Efter några organisatoriskt magra år tog sig bygden med gemensamma krafter sig an utmaningen att utveckla föreningen. Styrelsen är könsneutral, fem kvinnor och fem män. 350 betalar medlemsavgift.
Målsättningen är högt ställd och andas ett släktskap till den som skrevs hundra år tidigare.

“Vi skall sportsligt, ekonomiskt och socialt vara en av kommunens ledande klubbar med fotboll, skidor, innebandy, skridsko och Core/Mixträning i verksamheten.
Nyhammars IF ska bidra till ett förbättrat hälsoläge och aktivare leverne för många genom att tillhandahålla verksamhet och anläggningar för allmänheten.
Klubben skall även vara ett föredöme för ungdomarna i bygden.”

Skidåkning var och är viktigt i Nyhammar. Bygdens barn och ungdom ska lära sig att åka skidor. Elljusspåret invid Åvallen samt skidspår i Långmyren är välbesökta på vintern. Föreningen nominerades av besökare under vintern till Stora Skidspårspriset för sina välskötta skidspår. För det erhöll man diplom som är uppsatt på väggen i värmekojan i Långmyren.

Även på det sportsliga planet finns fog för framtidstro. Fotbollslaget är det resultatmässigt bästa i Ludvika kommun. NIF återfinns i mitten av tabellen för dalafyran.
Senast laget klättrat så högt upp i seriesystemet var under 1960-talets senare hälft. Dåtidens skyttekungar, Lars-Gunnar Berglund och Stig Danielsson är fortfarande idrottsligt aktade namn i bygden.

NIF kan också skryta med att en landslagsmålvakt fostrats på Åvallen.
– Monika Nilsson var åtminstone med i landslagstruppen, minns Barbro Forsberg Nystedt, f.d. ordförande och ännu ytterst aktiv i NIF.
Numera finns inget dam- eller tjejlag klädda i NIF:s blå tröjor.

Möjligen kan den bristen rättas till framöver. Metoden är en satsning på att fostra unga fotbollsspelare. Fyra ledare har åtagit sig uppgiften att ansvara för utbildningen av unga fotbollsspelare.

Hundraåringen har givit sig själv en fin födelsedagspresent. IFK Göteborg kommer till Åvallen den 11 juni för att möta ett hemmalag som fått förstärkning från bygden. Företag och privatpersoner med sympati för NIF står för notan.

– Ekonomiskt är vi i hamn, varenda krona av entréavgiften samt försäljning hamnar i föreningens kassa. Pengarna behövs då våra kostnader ökar samtidigt som stödet från kommunen minskar, konstaterar Per-Olof Boström.

Publicerad i Annonsbladet (Ludvika/Smedjebacken) vecka 23 2018.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS