ANNONS

Nu satsar Dalarna på att söka svaret varför många undersköterskor hoppar av utbildningen eller väljer bort yrket efter studierna. “Det är Sveriges viktigaste jobb”, framhåller Kristina Lundberg, Landstinget Dalarnas utbildningsavdelning, och Mona Månsson, Kommunal Hälso Sjukvård i Mora .
Foto: Sonny Jonasson

Var tar alla undersköterskor vägen?

FALUN. 750 aspiranter i skolbänkarna varje år. Ändå gapar många vita uniformer i länet tomma. Vården skriker efter undersköterskor. Nu ställer man sig frågan: var tar de vägen?

Länets vårdinstanser kliar sig i skallen. Anledningen är bristen på undersköterskor.
Många väljer att utbilda sig inom yrket – men på färden från plugget till det tänkta jobbet är bortfallet påtagligt. Därav ställer man frågan – var tar alla undersköterskor vägen?
Region Dalarna i samspel med Vård- och omsorgscollege är initiativtagare.

– Den har gjorts för att arbetsgivare upplever det svårt att rekrytera. Inte bara undersköterskor, men främst, förklarar Dan Gustafsson, samordnare hos Region Dalarna.
– Det är en stor och viktig yrkesgrupp och därför är detta problematiskt. Det finns många äldre inom den, och få underifrån som fyller på och tar dessa jobb. Det kräver ett effektivt system. Det här berör oss alla.

Ett medel för att identifiera det så kallade kompetensförsörjningsläckaget är en målgruppsundersökning utförd av Göteborgsstationerade ResearchOne. 161 vårdanställda har svarat på företagets enkät. Snittåldern är 31 år och till största del kvinnor. En majoritet anger att de trivs bra inom vårdyrket och att arbetet motsvarar förväntningarna. Resultatet finns nu tillgängligt i en projektrapport.

– På så vis är det här väldigt positiva besked, säger Kristina Lundberg på Landstinget Dalarnas utbildningsavdelning.
– Att man i så stor utsträckning trivs att jobba inom vården och att det motsvarar förväntningarna man hade under utbildningen är glädjande, utvecklar hon.
Resultatet visar upplyftande siffror – i avseenden som handlar om de som redan är verksamma inom vården.

Härav har rapporten en effekt nära uteslutningstaktiken; problemet med bristen på undersköterskor hittas snarare under eller direkt efter utbildningen. Varför de studerande inte slutför studierna eller väljer att gå vidare som undersköterska.

Mona Månsson, ordförande för Kommunal Hälso Sjukvård i Mora, diskuterar dilemmat.
– Jag är glatt överraskad av siffrorna i rapporten. Men att inte fler som utbildar sig väljer vården kan dock ha många orsaker.
– Man kanske inte vill jobba natt, helger, obekväma tider. Bilden av att det är ett slitigt och stressigt yrke påverkar säkert också. I vissa fall kanske även ett slags kompistryck, vad kompisarna väljer för jobb, kan inverka, berättar hon.

Kristina Lundberg fastslår:
– Vi kommer att arbeta vidare med frågan inom vård- och omsorgscollege.
– Det är ett angeläget och viktigt ämne ur många aspekter. Det gäller att vi är tydliga och erbjuder vägledning, så rätt personer hamnar på rätt plats i yrkesvalet, förklarar hon.
Vid en presentation av nämnda rapport gav delaktiga parter sin syn på det hela.

En tongivande faktor är enligt flera att det bör vara enklare att få fast jobb.
– Det gäller att vara attraktiv som arbetsgivare för att kunna locka ny personal och även kunna behålla dem, säger Kristina Lundberg.
– I sommar har vi bland annat 29 undersköterskor som vidareutbildar sig till sjuksköterskor samtidigt som de lyfter studielön på 18 000 kronor i månaden, berättar hon.

Att så många ändrar sig längs vägen och väljer bort vårdsektorn som arbetsplats, är det ett individ- eller samhällsproblem?
– En svår fråga. Det är nog både och, samtycker Kristina Lundberg och Mona Månsson.
Ges tillräckligt med resurser till vården?
– Tidigare har det ju ofta varit så att tjänster som undersköterska och biträde varit lättast plocka bort vid nedskärningar, säger Mona Månsson.

– Det är viktigt att inte dra förhastade slutsatser i frågan, inflikar Kristina Lundberg. Men budskapet och problematiken är tydlig och det tar vi med oss, fortsätter hon och får medhåll av Mona Månsson.
Båda delar uppfattningen att undersköterskorna nu ska prioriteras.
– Det är ju Sveriges viktigaste jobb.

Publicerad i Annonsbladet vecka 11 2018.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS