ANNONS

Peter och Marie Karlsson som driver Räfsnäsgården i Ludvika har nu köpt en fastighet vid Allégatan i Smedjebacken som de ska göra om till hotell. “Det ska heta Steel Hotel”, säger Marie.
Foto: Karin Diffner

Krögarparet öppnar nytt hotell

SMEDJEBACKEN. 15 hotellrum i skandinavisk stil, en restaurang och ett utbildningskök. Det tänker Peter och Marie Karlsson skapa av fastigheten vid Allégatan 3 i Smedjebacken – redan till sommaren. – Det blir fullt ös, säger Peter Karlsson.

På dagen 46 år efter att krögarparet Marie och Peter Karlsson träffades blev deras senaste planer officiella. De har nämligen köpt Smedjebackens kommuns fastighet vid Allégatan 3 där det senast varit boende för ensamkommande barn.
– Huset har stått tomt sedan 2017 och vi behöver inte ha huset till något längre, säger kommunalrådet Fredrik Rönning (S).
Efter samråd med näringslivschefen Roger Sjöberg beslutades att sälja till någon som skulle bedriva någon form av hotellverksamhet.
– Det saknas boendealternativ i kommunen till exempel bland turister som vill åka skidor eller fiska, så det här blir väldigt bra, säger näringslivschefen.

Två av spekulanterna ville också driva den typen av verksamhet och då valde kommunledningen enhälligt att sälja till den som gav det högsta budet, 900 000 kronor.
Och det blev paret Karlsson som nu tänker göra om huset till ett hotell med ett namn som anspelar på bygdens tradition av malmbrytning och ståltillverkning.
– Det ska heta Steel Hotel, säger Marie.
Hon och maken har under nästan hela sitt liv tillsammans drivit olika typer av restaurang- eller hotellverksamhet och förklarar varför de nu vill utöka i Smedjebacken:
– Vi tycker det är en fantastisk trevlig kommun med framåtanda och där det händer många roliga och seriösa arrangemang. Vi tror att vi kan göra något riktigt bra här.

I dag driver paret också Räfsnäsgården i Ludvika och kommer därmed att få dubbelt upp.
– Det löser sig, säger Marie med ett leende.
Tillträdet sker den 1 december och därefter ska några månader ägnas åt att bygga om och renovera tvåvåningsfastigheten. De 22 kontorsrummen ska bli 15 hotellrum, varav en del större familjerum. Dessutom ska en restaurang iordningsställas och ett kök där Peter även kan matlagningskurser.
Han betonar att det inte är fråga om något vandrarhem, men planen är att gästerna åtminstone ska kunna värma mat.
– Gästerna ska också kunna beställa med sig mat.
Paret liksom deras barn med familjer kommer delvis att delta i renoveringen. Öppningsdatum är planerat till före sommaren då man också räknar med att några nyanställningar.
– Så det blir fullt ös fram tills dess.
Hur mycket kommer ni att lägga på renoveringen?
– Betydligt mer än vad vi lagt på köpeskillingen, säger Peter Karlsson.

Fakta/Peter och Marie Karlsson
Bor: I Harnäs på Smedjebackssidan men kommer från Ludvika.
Ålder: 63 respektive 62 år.
Familj: Barnen Lina, Pontus och Alicia med familjer.
Yrken: Krögare.
Intressen: Peter gillar mat samt att meka med och åka mc. Marie gillar bakning, gärna av den mer experimentella sorten.

 

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS