ANNONS

Den här Ford V8:an är byggd av Gunnar ”Persbergarn” Karlsson och tävlade under namnet “Hajen” 1947-1953. Numera ägs den av Anders Östlund från Linköping och ska tävla på gruvområdet i Grängesberg i sommar.
Foto: Privat

Sverigepremiär för retroracing i Grängesberg

GRÄNGESBERG. I augusti blir det Sverigepremiär för Gasoline Revival, en nostalgisk uppvisningstävling för gamla klassiska racingbilar – på gruvområdet i Grängesberg. – Området är som gjort för ett retroevent. Så coolt och så välvårdat, säger Peter Larsson i arrangörsstaben.

Peter Larsson är chefredaktör för tidningen Gasoline Magazine som arrangerar sommarens evenemang i Grängesberg.
– Vi brukar arrangera två träffar per år, men det blir första gången som vi genomför Gasoline Revival, säger han.
På den asfalterade banan på gruvområdet kommer det den 28 augusti att hållas ett uppvisningsrace med racingbilar och motorcyklar som är daterade senast 1949.
Max 40 fordon från hela Skandinavien kommer att delta, till exempel bilar i tävlingsklassen nordisk special. Någon tävling i att köra fort blir det inte.
– Nej, det kommer att vara bilar med som kostar flera miljoner, bland annat en Bugatti, så det handlar istället om att man ska försöka få så lika varvtid som möjligt.

På området kommer det också att finnas en öppen parkering för andra entusiastfordon och flera olika utställningar. Bland annat blir det att bli Europapremiär på en Kustomramautställning som är en encyklopedi för traditionella hot rods och anpassade bilar.
– RCS (Roadster Club Scandinavia) kommer också att ställa ut tidsenliga hot rods, berättar Peter Larsson.
I maskinhallen ställs också konst ut – med motortema. Hela området kommer dessutom att andas 1940- och 50-tal.
– Hela helgen ska bli som en tidsresa och vi hoppas att hela Grängesberg är med och blommar upp. På halva evenemangsområdet kommer det också att krävas tidstypiska kläder av tävlande och funktionärer.
Av publiken också?
– Så hårda är vi inte, men det vore ju väldigt roligt om de också kunde klä sig tidstypiskt.

Arrangörerna räknar med att dra publik från hela Skandinavien.
– Det är svårt att räkna ut hur folk som kommer. Det beror på vädret och coronarestriktionerna, men runt 5 000 tror jag kan komma första året.
Vad händer om inte restriktionerna lättas?
– Då får vi blåsa av i god tid, men vi hoppas ju på det bästa. Folk är ju så svältfödda på evenemang nu, säger Peter Larsson.
Tidningen arrangerar Gasoline Revival tillsammans med bilentusiasten Tommy Nyberg från Ludvika.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS