ANNONS

Erika Hinz och Abdiasis Ali Abdullahi framme vid stora tavlan.
Foto: Andreas Norrström

24 uppmaningar till omtanke

BORLÄNGE. För sjätte året i rad har Swedbank, Borlänge, delat ut Snällkalendern till alla skolklasser i Borlänge. Det blev 250 kalendrar till elever från förskoleklass till årskurs sex.

Andreas Norrström, kontorschef Swedbank Borlänge, berättar att Swedbank gör samhällsnytta genom att sponsra på olika sätt men att dela ut Snällkalendern är något han gärna prioriterar.
– Jag tycker att samtalsklimatet bland unga blir allt hårdare, samt att sociala medier också bidrar till mobbning och utanförskap. Om vi kan vara med och skapa en bättre atmosfär redan från tidig ålder i skolorna så vill vi vara med och bidra till det.
Tillsammans med Sparbanksstiftelsen Dalarna har de köpt in kalendern från organisationen Friends för att stötta deras arbete mot mobbning och utanförskap.

Erika Hinz och Abdiasis Ali Abdullahi framme vid stora tavlan. Foto: Andreas Norrström

I år besökte Andreas Norrström och Erika Hinz, Sparbanksstiftelsen, Nygårdsskolan för att se hur arbetet med Snällkalendern såg ut. Där träffade de några fjärdeklassare och deras lärare Linda Rosenberg.
– Hon berättade att kalendern är populär bland barnen och att den har varit efterfrågad under hösten, säger Norrström.
Arbetet med kalendern går till så att barnen får frågan om de utfört uppdraget som stod bakom gårdagens lucka, då räcker nästan alla upp handen.
Uppdragen kan ha varit alltifrån att säga hej till en pensionär eller att ringa farfar som bor i ett annat land till att ta med nån som sitter ensam i korridoren i en lek.
Höjdpunkten på dagen har blivit när något av barnen får komma fram och läsa upp inför klassen vad det står bakom dagens lucka.
Den som läser upp får ta en julklapp ur säcken, som Linda Rosenberg ordnat med.
I år lyfter Swedbank fram barnets röst och bakom varje lucka finns en god handling, skrivet av ett barn.
Det tycker Linda Rosenberg gjort att kalendern är mer användarvänlig. Det blir roligare formuleringar då, tycker hon.

Andreas Norrström prioriterar gärna sponsring av Snällkalendern. Foto: privat

I klassen har de ett genomgående värdegrundsarbete under året och Snällkalendern är en del av det. De fortsätter gärna dela ut dem även nästa år.
Harun Cinin i klassen tycker om Snällkalendern och tycker att den gör så att man blir snällare mot varandra. Han har själv gjort snälla saker mot andra, som exempelvis att se till att alla får vara med och leka.
Abdias Ali Abdullahi tycker det är roligt att stå framme vid stora tavlan och öppna luckan och få berätta vad som står. Han har hjälpt till om någon blivit ledsen och tagit med kompisen till läraren. Snällkalendern har gjort att de blivit snällare och man säger oftare hej till någon man inte känner.

MARIA KARLSSON

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS