ANNONS

De här 24 rutorna kommer att förvandlas till en adventskalender i december. Lars Östlund kläckte den snillrika idén.
Foto: John Leander

24 fönsterluckor blir adventskalender

KRYLBO När alla tänkta sammankomster ställs in på grund av coronapandemin behövde By-Folkärna pastorat vara kreativt. Då upptäckte kyrkoskrivaren Lars Östlund att ett fönster i Krylbo var

Sedan coronapandemin bröt ut i Sverige i mars har By-Folkärna pastorat haft dagliga utomhusträffar för att man ska kunna dricka kaffe och umgås. Inför de sista veckorna fram till jul fanns flera planer. Men nu måste i stort sett allting ställas in på grund av den nya förhöjda coronavågen, med nya hårdare restriktioner för offentliga möten och umgänge.

Från pastoratet var man tvungen att hitta på någonting nytt. För man tycker att det är viktigt att folk ändå tar sig ut från hemmet och får uppleva någonting som hör julen till. En som gick och grunnade på det var kyrkoskrivaren Lars Östlund, som var på väg att kläcka en idé om en slags adventskalender där han varje dag kunde visa ett nytt Krylbofotografi från svunna tider.
– Då såg jag fönstret mot innergården och räknade de små rutorna som den är indelad i. Det visade sig vara exakt 24 rutor, berättar Lars Östlund.

Därmed var saken klar. Idén började materialiseras. Ett nytt foto i en ny ruta kommer att sättas upp varje dag från 1 december. På så sätt kan besökare komma när de vill och undvika trängsel och hela tiden få se någonting nytt.
Men kreativiteten sträcker sig längre än så, eftersom det finns fler fönster i byggnaden med samma typ av rutfält.
– Det finns gott om fönster på innergården, så vi kommer också ha en kalender med ett jullandskap med tåg. Vi är ju i Krylbo så det måste vara tåg med. Sen har församlingspedagogen Rikard Lidén ordnat barnens bibelkalender. En paketbild varje dag, som man öppnar som innehåller en bild med en liten bibelberättelse, som man kan läsa och som byts varje dag.

Förutom detta ska också hela korridoren på prästgården i Krylbo ”blåsas ut” så den kan fyllas med en jättestor julkrubba med stora figurer.
– Det ska vara en känsla av att det finns någonting nytt hela tiden, säger Lars Östlund.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS