Caroline Rendahl och Ulrika Wiborgh är glada över pengarna från Olof Palmes minnesfond och från Region Dalarna som gör att pjäsen “Hatets röst” kan sättas upp. “Det är oerhört viktigt att våga ta upp frågor om rasism och utanförskap med ungdomar”.
Foto: Karin Diffner

Hemma hos-teater ska motverka hat bland unga

Rättighetscentrum Dalarna har fått pengar från Olof Palmes minnesfond och Region Dalarna för att kunna sätta upp föreställningen “Hatets röst” riktad till gymnasieelever.

– Teater är ett verktyg som vi verkligen tror på, säger verksamhetsledaren Ulrika Wiborgh. 50 000 kronor har Rättighetscentrum fått från Olof Palmes minnesfond och 95 000 från Region Dalarna. Det är grundplåten till att kunna sätta upp Birgitta Lind Ingras uppdaterade pjäs “Hatets röst”. Pjäsen utspelar sig i väntrummet på ett sjukhus där en nynazist möter en avhoppad nazist.

Tanken från början var att turnera runt i gymnasieskolorna, men på grund av pandemin kommer det att bli en digital föreställning av regissören Caroline Rendahl och den fria teatergruppen Tribus.
– Jag är så himla glad att vi har hittat ett sätt att ro det här i land. Nu blir det hemma hos-teater, säger regissören själv.
Anledningen till att Rättighetscentrum i samarbete med studieförbunden Sensus och NBV vill sätta upp en pjäs för unga är flera.
– Vi ser en ökad rasism, normalisering av rasism och extremism i samhället. Därför är det viktigt att våga ta upp de här frågorna med gymnasieelever som ju är på väg ut i vuxenvärlden, säger Ulrika Wiborgh.
Teaterformen lämpar sig också väl för ungdomar.
– När man upplever pjäsen kan man själv känna igen sig och få möjlighet att reflektera, vilket inte alltid är så självklart, fortsätter hon.
Till pjäsen hör också en lärarhandledning som är tänkt att fördjupa diskussionerna och reflektionerna efter att eleverna sett föreställningen.
– Det är viktigt att förstå att det inte behöver vara bara rätt eller fel som det annars kan vara i skolan, säger Caroline Rendahl.
Nu ska pjäsen spelas in tillsammans med skådespelarna Ulf Lönnros och Peter Östberg på Magasinet i Falun. I höst kommer alla gymnasieskolor i Dalarna att erbjudas att visa föreställningen gratis för sina elever. Då kan det också bli aktuellt med en fysisk turné.
– Tanken är att vi ska kunna spela på riktigt också – om restriktionerna släpps.

Fakta
Håller till på gruvområdet
Rättighetscentrum Dalarna är länets antidiskrimineringsbyrå sedan 2015 och håller till på gruvområdet i Falun.
Verksamheten får statligt stöd från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor för att förebygga och motverka diskriminering och samarbetar nära Diskrimineringsombudsmannen.
Uppdragen består av kostnadsfri juridisk hjälp och förebyggande insatser mot diskriminering, till exempel genom information, utbildning och opinionsbildning.
I fjol hade centrat 38 diskrimineringsfall i Dalarna, de flesta rörde etnicitet och funktionsnedsättning.
I Sverige finns totalt 18 antidiskrimineringsbyråer.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS