ANNONS

Tack vare 3D-formning har stålprisvinnaren lyckats ta fram mindre profiler än traditionella lösningar, vilket möjliggör bättre sikt samt bättre placering av krockkuddar.
Foto: SSAB

2019 års stålprisvinnare finns i Fords bilar redan nästa år

BORLÄNGE. Vinnaren i det tjugonde Swedish Steel Prize är Shape Corp. från USA. De tilldelas priset för banbrytande användning av stål som kommer i Fordmodeller nästa år.

Shape:s nya stålteknik kommer att finnas på bilmarknaden under 2020:
“Tack vare denna teknik finns det nu en unik lättviktslösning för A-stolpar och takrelingar, med minimalt tvärsnitt, som är redo att implementeras av en stor fordonstillverkare under 2020. Det är en banbrytande innovation som utmanar andra lättviktsmaterial med en betydligt mer hållbar stållösning som möjliggör cirkulära materialflöden.” löd motiveringen till priset som kommer att rullas ut i Ford Explorer 2020 och Ford Escape 2020.
Tack vare 3D-formning, i stället för hydroformning, har man lyckats ta fram mindre profiler än traditionella lösningar, vilket möjliggör bättre sikt för föraren, mer interiört utrymme samt bättre placering av krockkuddar.
De 3D-formade A-stolparna har också ett förbättrat förhållande mellan styrka och viktförhållandet på över 50 procent.
Swedish Steel Prize, som firar 20-årsjubileum i år, vill lyfta god ingenjörskonst, samarbete och stålinnovationer som leder till en bättre och mer hållbar värld.
I samband med Swedish Steel Prize 2019 ger SSAB donation på 100 000 till UNICEF för att stötta deras arbete för att kunna erbjuda barn och ungdomar över hela världen utbildning och lärande av hög kvalitet.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS