ANNONS

190 jobb bort på Outokumpu

Avesta Outokumpu fortsätter att pressas av lågpriskonkurrens och pandemin och inleder förhandlingar om att minska den 10 000 stora personalstyrkan med 1 000 anställda varav 190 i Sverige.

På grund av den utmanande marknadssituationen med fortsatt hög importpress i Europa och covid-19-pandemin som påverkar den globala ekonomin är det avgörande att säkerställa företagets kostnadskonkurrenskraft genom att minska de fasta kostnaderna, varav personalkostnaderna är en viktig del skriver Outokumpu i ett pressmeddelande.
Förhandlingarna inleds omedelbart där Outokumpu vill minska med 190 i Sverige, 270 i Finland och 250 i Tyskland och ytterligare minskningar i de övriga europeiska och amerikanska verksamheterna.

VD Heikki Malinen säger:
”Vi har initierat flera andra kostnadsbesparingsåtgärder i företaget, men utöver dessa är de planerade omstruktureringsåtgärderna nödvändiga för att anpassa vår kostnadsstruktur. Vi erkänner att dessa åtgärder är svåra för hela organisationen och på individnivå och vi kommer att göra vårt yttersta för att säkerställa en transparent och rättvis process under denna svåra tid.”

De planerade personalminskningarna förväntas ge en årlig besparing på cirka 70 miljoner euro, varav 60 miljoner euro i direkta personalkostnader. Kostnaderna för den planerade omstruktureringen bedöms komma att kosta 75-80 miljoner euro.
Svenska Outokumpu Stainless hade vid årskiftet 1 700 anställda och en omsättning 2019 på 15,8 miljarder kronor med största verksamheten i Avesta med stålverk, varmbandverk och kallvalsverk, i Torshälla kallbandsverk och Degerfors med långa produkter. Fagersta Stainless är dotterbolag med verksamhet i Fagersta.

Uppdaterat:

Sveriges Radio rapporterar att 95 tjänster berörs i Avesta, 90 i Degerfors och 25 i Torshälla.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS