Förslag om skärpta språkrav i Hedemoras äldreomsorg röstades ner på fullmäktige med knapp marginal.
Foto: John Leander

16-14 i omröstning om språkkrav i äldrevården

HEDEMORA Krav på skärpta språkkrav för personal i äldreomsorgen i Hedemora röstades ner under 2020-års sista kommunfullmäktige. Marit Andersson (SD) har anmält mötet till förvaltningsrätten.

Det var många som ville tala på 2020-års sista kommunfullmäktige, när motionen om skärpta språkkrav i äldreomsorgen togs upp. Motionären själv, sverigedemokraten Marit Andersson, inledde med ett citat från Sveriges socialminister.
– ”För oss handlar det om trygghet. När du som anhörig vill veta hur din mamma har det på äldreboendet ska du kunna få svar på tydlig svenska.” Detta är Lena Hallengrens ord. Detta gick Socialdemokraterna till val på 2018.

Den politiska majoriteten (Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet) ansåg att motionen redan var besvarad, med hänvisning till att det redan finns ett digitalt språktest som används för rekommendationer av personal till äldreomsorgen.
Marit Andersson fick dock stöd av andra. Moderaten Britt-Inger Remning tryckte på en ansats i motionen om att “ge i uppdrag att ta fram plan för att genomföra språklyft för befintlig omsorgspersonal om behov finns”.
– Den här verksamheten finns inte, varken i bildnings- eller omsorgsförvaltningen och ändå yrka S, C och V på att motionen är besvarad.
Sedan menade Britt-Inger Remning att stödet för skärpta språkkrav har stöd hos förvaltningschef och personal i verksamheten och betonade att det i stort handlade om att kunna ge ett språklyft till befintlig personal.

– Vi har anställt människor som har bristande språkkunskaper. Om det är riktigt grava kunskapsproblem så måste vi hjälpa till.
Även kommunlistan och Liberalerna gav stöd till motionen.
– Det är alldeles uppenbart att det måste ske en mycket bättre förståelse mellan brukare och anställd, sa Allan Mattsson (KL), som liksom partikollegan Joanna Gahnold vittnade om förekommande språkförbistring i äldreomsorgen.

Avgående kommunalrådet Christina Lundgren (C) försvarade majoritetens ståndpunkt med att vuxenutbildningen redan erbjuder digitala nivåtester i svenska som ”visar personens verkliga förmågor och ger en klar bild av individens kunskapsnivå.”
Därefter röstades motionen om språkkrav ner med ytterst liten marginal, 16 röster mot 14. Fem avstod från att rösta. SD, L, KL och M reserverade sig mot beslutet.

Marita Andersson (SD) är inte nöjd och har anmält mötet i sin helhet till förvaltningsrätten, då mötet genomfördes med påtagliga kommunikationssvårigheter.
– Flera borde anmäla. Ska mötet ske via länk så ska de ske på lika villkor. Så var det inte. Folk åkte i och ur. Folk försöket begära ordet, men det gick inte. Det var ingenting som fungerade.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS