ANNONS

Anders Åkerberg, grundare av Kulinariet, och Jenny Kangas, som från och med i sommar ska odla grönsaker i ett nytt växthus intill Kulinariet, framför en av de 15 containrar som inom kort ska fyllas med verksamhet.
Foto: Pär Sönnert

15 containrar ska skapa nya upplevelser i Stora Skedvi

STORA SKEDVI Tack vare 15 containrar ska det skapas nya mat- och kulturupplevelser vid Kulinariet i Stora Skedvi. Dessutom är ett stort växthus på väg att byggas. “Det här är en av de största satsningarna vi har gjort”, säger Anders Åkerberg, grundare till Kulinariet.

Förbipasserande har kanske noterat att det den senaste tiden har poppat upp flera containrar på parkeringen till Kulinariet. Dessa 15 plåtutrymmen är en del i en ny satsning på platsen.
– Idén föddes för ett tag sedan. Vi pratade om att få in odling och växthus i vår verksamhet och nu ska vi fylla dessa containrar med verksamhet. En ska exempelvis fungera som extrakassa, så att kunderna inte behöver stå och trängas inne i saluhallen utan kan betala här ute i stället. Det kommer att bli som en gågata här. Dessutom har vi flyttat parkeringsplatsen något, för att få in containrarna, säger Anders Åkerberg.

Växthuset var inte på plats vid pressträffen men marken för byggnationen har förberetts, nedanför den befintliga byggnaden.
– Vi ska öppna den här verksamheten den 15 juni och växthuset kommer ungefär en vecka före det, så det blir lite hektiskt sista tiden, säger Anders Åkerberg.

Verksamheten i växthuset ska Jenny Kangas ansvara för. Hon kommer från början från Långshyttan men bor numera i närheten av hembygdsgården i Stora Skedvi.
– Jag har tidigare bland annat jobbat i blomsterbutik i Falun och har haft odling som hobby hittills. Nu ska jag börja med att odla tomater och gurkor i växthuset, som ger en längre odlingssäsong. Jag har en massa tomatplantor hemma som bara väntar på att få flytta hit, berättar Jenny Kangas.

Nästa år ska odlingarna i växthuset utökas och breddas.
– Vi har varit dåliga på grönsaker hittills. Det här innebär att vi får grönsaker som är odlade på tomten och som kan användas av restaurangen i Kulinariet. Det här blir ett intressant och roligt komplement av vårt utbud, säger Anders Åkerberg.

Tanken är att växthuset ska värmas upp med hjälp av den intilliggande verksamheten.
– I dagsläget går rökgaserna från brödugnarna rakt ut i luften. Vi vill ta vara på rökgaserna och omvandla dem till värme i växthuset. Dessutom vill vi försöka att värma växthuset med hjälp av returvärmen från fjärrvärmen vars ledningar går förbi här. Hedemora Energi har ett värmeverk intill Kulinariet och vi diskuterar med dem hur detta ska kunna genomföras, säger Anders Åkerberg.

De olika containrarna kommer att ha olika innehåll. De längst ner mot växthuset är tänkta att fungera som trädgårdshandel.
– Och så blir det kafé och glassbar i en annan container men besökarna kan sitta i ett par andra containrar där vi ska ordna coronaanpassade. Sedan ska vi sälja husgeråd med kökskoppling och bland annat närgräddade bullar från Kanel & Kummin, som håller till här i Skedvi, säger Anders Åkerberg.

En container kommer att ha en kulturell touch, med en pop up-utställning av Carl Larsson-gården i Sundborn.
– Den ska heta “Välkommen till bords”. Det är ett sätt för oss att få in lite kultur och innebär att vi och Carl Larsson-gården hjälps åt med att dra besökare till varandra, säger Anders Åkerberg.

Han räknar med att behöva anställa ett tiotal sommarjobbare till den nya verksamheten i containrarna.
– Det är roligt att vara med och skapa nya företag, som Jennys verksamhet i växthuset. Vi hade ett bra år i fjol, trots pandemin. Hemestertrenden gjorde att ännu fler hittade till oss. Det fanns ju inte så mycket mer att göra än att göra utflykter och åka runt och köpa mat, säger Anders Åkerberg.

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 23, 2021.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS