Unga författarinnan Gabriella Lassbo som nu är aktuell med första boken i serien om “Terry T-rex”.
Foto: Sonny Jonasson

15-årig Faluförfattare vänder diagnos till superkraft

FALUN. Gabriella Lassbo är en av Faluns yngsta litterära begåvningar. Med nyutgivna tillika första boken i serien om “Terry T-rex” gör hon rekordtidig entré i författarskrået. Hon bryter också mark i frågan om hur det är att leva med diagnoser. – Det känns väldigt bra att ge ut en bok där huvudkaraktären har egenskaper jag själv känner igen mig i, berättar Gabriella.

Närheten till böckernas värld är för den unga Lassbo en kärt omhuldad konstant.
Redan i tidig barnaålder slukar hon litteratur, och pappa Marcus intygar ett intresse för det skrivna ordet som sedermera bara tilltagit.
Detta i fråga om både konsumtion och talang.
Gabriella återger en för språket passionerad resa som nu ser henne ta klivet in i författargebitet.
– Jag har skrivit sedan jag var nio år och alltid älskat att läsa. Mestadels på engelska, men även en hel del svenska.
– Hade tidigt en idé om den här boken, som sedan formats över tid. Budskapet är dock intakt, fortsätter en entusiastisk författarinna som förevigat sitt förstlingsverk i tidsfickor funna utöver vardaglig hemundervisning.

Nämnda budskap och inneboende tyngd i “Terry T-rex” är av såväl personlig som samhällsbottnad börd.
Gabriella Lassbo är diagnostiserad med autism inom aspergerspektrat.
Hennes uppväxt präglas av känslor och tankar av att vara och känna sig annorlunda.
Erfarenheter hon nu omsätter i sagoscenarion med verkliga värden.

Syftet är att stärka andra barn som känner svårigheter och utanförskap. Att främja en övertygelse att de är bra som de är.
– Det är därför boken handlar om att börja i skolan. En miljö där både jag som författare och unga läsare känner igen sig, förklarar hon det tematiska tänket.
Och utvecklar:
– Jag färdigställde den för några månader sedan och den var på många sätt väldigt naturlig för mig att skriva, då så pass mycket är nästintill självbiografiskt.

Karaktären Terry är en dinosaurie som tillsammans med sin mamma utgör de enda två överlevande av hela sin livsform.
Nu ska han börja skolan och stöter på krångel, då han ju är en Tyrannosaurus rex som ska plugga tillsammans med människor.
Trubbel som emellertid hanteras och övervinns i en dramaturgi medvetet strukturerad i positiv riktning av dess författare.
I estetik träffsäkert och kulört illustrerad av samarbetande kreatören Moa Fagerlund.
– Storyn inleds med problem, men det är problem han löser längs vägen. Och boken har ett bra slut, vilket känns viktigt för mig för att betona kopplingen till livet och vardagen med diagnoser. Att du är bra som du är och att diagnoser inte behöver innebära en begränsning, understryker Gabriella Lassbo.

Gabriella Lassbo betonar att diagnoser inte behöver innebära begränsningar. Foto: Sonny Jonasson

Häri är den symboliska kopplingen till just en T-rex tydlig, då dess styrka och historiskt omtalade, häftiga natur på ett påtagligt vis förmedlar känslan av både kraft och egensinnighet.
Därtill är det en varelse som sedan barnsben tilltalat bokens upphovsperson.
En upphovsperson som ser just sina diagnoser som direkt avgörande för att boken nu är ett faktum.
– Jag kan ha koncentrationssvårigheter i miljöer med mycket folk, jag mår bra av att sitta själv och arbeta. Kan även gå helt upp i det jag håller på med.
– Det senare är en stor tillgång när jag läser och skriver, att jag kan zona in totalt på det jag gör. Går in i min egen värld, vilket är ganska vanligt när man lever med autism, säger Gabriella.

Hon konstaterar den egna kreativiteten som ständigt närvarande och ett resultat av just sina diagnoser, som också innefattar adhd.
Pappa Marcus instämmer i dotterns dynamiska skaparlusta, och klär det ödmjukt i termer som ser fler möjligheter än hinder.
En individuellt betonad superkraft som Gabriella ytterst gärna vill att fler barn med diagnoser uppmuntras upptäcka och efter förmåga utveckla.
– Barn tar ofta åt sig av vad andra säger, och då är det viktigt att poängtera det positiva. Just att man tar vara på varje barns styrkor och att man får vara sig själv i exempelvis skolan, redogör Gabriella.

Hennes synnerligen trovärdiga teckning av tillvaron för någon som anses stå utanför det mest ordinarie är träffsäker. En lekfullt regisserad – men med allvar laddad – skapelse som under sex års tid ska utmynna i totalt sex böcker om “Terry T-rex”.
Inspiration från det egna livet samspelar i boken därtill med attribut från närstående.
– Ja, karaktären “Emmy” är baserad på min kusin. Hon har varit väldigt viktig för mig i att jag lärt mig acceptera mina diagnoser, berättar Gabriella öppenhjärtigt.

Och fortsätter i en konstruktivt känslostark kontext.
– Det är betydelsefullt att få ut budskapet att det här inte är en sjukdom, och att det inte är något chockerande i att jag skriver en bok. Det känns både roligt och viktigt att kunna nå barn med den informationen och känslan.
Nu står således första boken i serien om den sympatiske dinosaurien att finna via en uppsjö bokhandlare online.
En T-rex med karakteristiskt korta armar, stora tänder, lite klumpig kropp och urtidsödlesvans bygger samtida fundament för att stärka insikt om potential och kapacitet.

Gabriella står stadigt i vetskap om vikten av att få känna in, blomma ut, landa i acceptans om jaget.
Och hon har på vägen dit funnit sitt kall.
– Det känns väldigt bra att ge ut den här boken. Jag hoppas att den kan stärka berörda barn och föräldrar och tilltala läsare i alla möjliga målgrupper.
– Älskar ju dessutom att skriva och känner att jag absolut kan bli kvar i det här att skapa böcker, skrattar en Falufostrad 15-åring med superkrafter.

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS