Glenn Nyberg och Faluns fotbollselever fokuserade på samsyn och fotbollens många svårbedömda aspekter, när Allsvenskans bäste domare Nyberg gästade Lugnetgymnasiet. “En domare är en människa, och jag kan lova att det är en mikroskopisk andel, om ens någon, domare som åker till en match för att med flit jävlas med spelarna”, betonar Nyberg.
Foto: Sonny Jonasson

FIFA-domare och framtidslirare i samspel

FALUN Sveriges bäste domare möter framtidens lirare. Siktet är inställt på samspelet dem emellan. Kärlek till fotboll, kunskap och engagemang är nycklarna.

Fotbollsdomaren Glenn Nyberg är född i Säter och i dag boende i Borlänge.
På en välfylld agenda hittas prominenta uppdrag i fotbollssfären.
Nyberg vårdar visselpipan i såväl svensk som europeisk elitmiljö, och har ingått i domarteam för både Europa League och Champions League-drabbningar. Därtill fyra år i rad av spelarna framröstad som Allsvenskans bäste domare.
I sken av detta är det en mycket jordnära 31-åring med fotbollens bästa i åtanke som besöker Faluns unga idrottsadepter .

Ansatsen är signerad Lugnet- och Kristinegymnasiets fotbollsriktade utbildningar. Fundamentet är konstruktivt och knyter an domarrollen till spelarnas dito. I ledarstaben ingår Magnus Lennholm, vars åtaganden också innefattar specialiseringskurser inom Idrott & Hälsa.
Han redogör för ämnes- och kunskapskrav och tänket för Nybergs visit på skolan.
– Tonvikten vilar på att hålla samtal och diskussioner om domarens roll, regler, etik och moral levande för att föra fotbollen framåt på alla plan, framhåller Lennholm.
En av respekt och förståelse präglad kontaktyta mellan fotbollens två sidor av samma mynt.

Vars ytterlighet formuleras av Glenn Nyberg.
– Utan domare kan man heller inte spela några riktiga matcher.
Och utvecklar i ett sammanhang som i natur är självklart men likväl bitvis hamnar i skymundan.
– En domare är en människa, och jag kan lova att det är en mikroskopisk andel, om ens någon, domare som åker till en match för att med flit jävlas med spelarna.
– Vilket i synnerhet är värt att tänka på inom ungdomsfotboll. Dessa domare är fortfarande under upplärning, precis som ni spelare. Inte sällan är tränarna det största problemet, som tror att barn- och ungdomsmatcher är VM, betonar Nyberg för lystrande fotbollselever.

En dialog som tycks fruktsam, då de tonåriga talangerna bemöter Glenn Nybergs initierade snack med frågor, funderingar och därtill belyser specifika matchsituationer av svårbedömd art.
Matcher som i flera fall döms av just Nyberg.
Kniviga sekvenser från dessa bataljer visas på video, eleverna formulerar via grupparbeten spörsmål till Glenn som returnerar med nyanserade och uppriktiga betraktelser.
– Jag har en tävlingsdjävul i mig och vill alltid göra ett så bra jobb som möjligt. Om man missar en straffsituation man kanske borde dömt annorlunda i, det är klart att det är jobbigt.
– Den egna kritiken är tyngst, men man lär sig att gå vidare. Det mentala arbetet är enligt mig viktigt, framhåller han.

Aspekter som av flertalet ungdomar lyfts är vikten av att domaren är rättvis och inte låter sig påverkas av yttre faktorer, att denne är tydlig och utstrålar självsäkerhet. Elever och Nyberg landar i konsensus som i hög utsträckning kopplas till begrepp som rättvisa, engagemang, regelkunskap och fotbollens väl som primär målbild.
– Min första ambition var att bli fotbollsproffs. Det blev 102 matcher i Säters IF innan jag i stället bestämde mig för att försöka bli världens bästa domare, upplyser Glenn.
– När jag var yngre såg jag ibland dåliga domare som i mitt tycke bara gick runt där, som inte brydde sig. Min syn på domaryrket handlar mycket om ledarskap, att kunna få med sig folk men samtidigt fatta viktiga beslut.

Domardebut i Allsvenskan sker för Glenn Nyberg 2012.
– Inför 16 000 åskådare på Tele2 arena och med Djurgården och Gefle på varsin sida, redogör han för inträdet i den inhemska fotbollens toppskikt.
Med 23 Superettan-kamper i backspegeln, 45 matcher i Allsvenskan och mängder av internationella uppdrag på CV:t vet han också mot vad siktet är inställt. Nyberg, med domarkraften i säkert arv från sin far, farfar och även med domaraktiva syskon, har etablerat en målbild som målas i mästerskapsfärger.
– Jag ville ha elitdomarmärket på tröjbröstet, ha kostym när jag åker till matcherna.
– Nästa mål är ett internationellt mästerskap. Jag vill döma ett EM- eller VM-slutspel.

31-åringens föreläsning utgör en kunnig fotbollskrafts inblick i sportens yttersta elitsammanhang. Erfarenhet och idrottslig auktoritet möter ett uppsluppet förhållningssätt. Regelfokus och rena fakta förenas med avväpnande betraktelser från fotbollsfältet, i skärningspunkten mellan finlir och fulspel.
– Vi har innan match alltid koll på spelare med lite utmanande, jobbiga tendenser. Det gäller att komma väl förberedd och att försöka leda matcherna på ett bra sätt, hantera saker och ting direkt på rätt nivå.
– Man dödar ju hellre små eldar än tvingas släcka en hel majbrasa, exemplifierar han med hetsiga matchsituationer i tanken.

Glenn Nybergs domargärning framstår som stöpt i idrottspassion, pedagogisk målmedvetenhet och en attityd som slår an en tänkvärd resonans hos Faluns fotbollsgymnasister.

Du förmedlar en känsla man gärna tolkar som genuin kärlek till fotbollen?
– Absolut. Jag älskar fotboll, och jag älskar att vara ute så här i skolorna och prata.
– Att vara domare kräver mycket, det personliga arbetet är stort. Men det ger mycket och det är spännande att vara med i hetluften. Du utvecklas som människa. Det är kort sagt förbannat kul att vara fotbollsdomare, fastslår Glenn Nyberg.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS