ANNONS

Merparten av sommarjobbarna som anställs av Säters kommun ska jobba inom “praktiskt arbete”, vilket bland annat kan innebära husmålning.
Foto: Dreamstime

131 ungdomar får sommarjobb via kommunen

SÄTER Målsättningen är att alla Säters kommuns ungdomar mellan 15 och 17 år ska få sommarjobb via kommunen. Detta ser inte riktigt ut att uppfyllas, men näst intill. “Just nu är det 25 ungdomar som inte fått sommarjobb”, säger kommunalrådet Mats Nilsson (S).

Även i år erbjuder Säters kommun sommarjobb till kommunens ungdomar mellan 15 och 17 år. Coronapandemin ställde till det något i fjol och även i år.
– Ett normalt år så anställs 40-50 ungdomar inom barnomsorgen och lika många inom äldreomsorgen. Detta går inte nu på grund av coronapandemin, så vi har fått tänka om lite, säger Mats Nilsson.

Föreningar i kommunen har fått frågan om att anställa handledare till ungdomarna, vilket innebär att kommunen kan anställa ungdomarna att utföra flera utomhusjobb.
– De gör bland annat i ordning våra anläggningar. Det kan exempelvis handla om målning och gräsklippning.

Ungdomarna anställs under två veckor.
– I år har vi höjt lönerna med tio kronor i timmen. För många av ungdomarna blir detta en första kontakt med arbetslivet och en chans att tjäna egna pengar. Och de får söka jobben på samma sätt som de senare ska söka vanliga jobb, säger Mats Nilsson.

Kommunens målsättning att alla ungdomar ska få sommarjobb uppnås inte riktigt.
– 156 har sökt jobben men det är 131 som får jobb. Just nu är det alltså 25 ungdomar som inte har fått jobb men de står på väntelistan. Det brukar vara ett antal som fått sommarjobb som sedan faller bort, så siffran kommer förmodligen att sjunka, säger Mats Nilsson som hoppas att arbetssättet att anställa handledare från föreningarna kan komma att utvecklas ytterligare framöver.

– Vi ska hålla i det här samarbetet med föreningarna även efter att pandemin är över. Då kommer det här redan att vara inarbetat och fungera jättebra. Våra anläggningar fräschar upp, handledarna får ekonomisk kompensation och våra ungdomar får sommarjobb, säger Mats Nilsson.

Fakta:
Antal behöriga sökande till sommarjobben: 177 stycken
76 stycken födda 2005, 6 av dem har tackat nej
63 stycken födda 2004, 7 av dem har tackat nej
38 stycken födda 2003, 8 av dem har tackat nej
156 ungdomarhar sökt, varav 131 får jobb.

14 anställs inom barnomsorgen
18 anställs som ungdomsledare
79 anställs inom praktiskt arbete
11 anställs inom administrativt praktiskt arbete
9 stycken anställs som en sommarorkester.
Dessutom har nio externa handledare anställts till utomhusarbete.

Fördelning: Födda 2005 har fördelats först, resterande platser fördelas genom krav på kunskap/egenskap och lottning.
Källa: Säters kommun

 

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nummer 17, 2021.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS