Lugnets nya motionsbana i asfalt kantas nu av inte mindre än 110 belysningsstolpar i materialet cortenstål.
Foto: Sonny Jonasson

110 sexmeterspjäser lyser upp motionsbanan på Lugnet

FALUN Lugnets nya asfaltbana flankeras av 110 lyktstolpar. Stolparna är i det för området signifikanta materialet cortenstål.

Praktisk nytta, trygghetsfaktorer samt en symbolisk röd tråd skapas härav i anslutning till banans belysning.
– Allt skulle passa bra in i övrig miljö och då det fanns andra stolpar och skylthållare i ”rostigt” utförande så föll det sig naturligt att även de här skulle se likadana ut, säger Tomas Terner, ansvarig ingenjör på Fritidsförvaltningen i Falun.

Lugnets tämligen nya tillika asfaltsbeklädda motionsbana tar sin början inne på stadionområdet och sträcker sig sedan parallellt med elljusspårets slingrande natur. Banan är belagd med så kallad röd asfalt och erbjuder totalt 3 800 meter tränings- och motionsspår. Nu kantas den av inte mindre än 110 belysningsstolpar.
Dessa är resliga saker om sex meter vardera, och tillverkande Northcone upplyser att detta SSAB-stål med tiden antar en rostbrun färg.

Foto: Pressbild/SSAB

Vilket alltså går hand i hand med den symbolik som präglar stora delar av Lugnet. Där allt från hoppbackarnas massiva fundament till naturreservatets eldstäder skapats i just det material som lystrar till namnet cortenstål, alternativt weathering-stål.
– Det här jobbet var lite utanför det vanliga vi gör. Utseendet och den enhetliga designen styr formen på stolpen så den passar in i omgivningen.
– Materialet är SSAB Weathering 355, något vi vanligtvis inte använder. Så det var också en utmaning, förklarar Johan Thor som är säljansvarig på Northcone, en till storleken mindre aktör som specialiserat sig på lyktstolpar för olika miljöer och som har Trafikverket som en av sina största kunder.

Motionsbanan är anpassad för rullstolar och nyttjas frekvent av bland annat cyklister, löpare, promenadlystna och skateboardåkare.
Den sex meter breda banan – fyra meter asfalt, två meter grus – ska nu få en ljusare aura, vilket säkras av de 110 lyktförsedda cortenstolparna.
Tomas Terner är ansvarig ingenjör på fritidsförvaltningen i Falun. Han bekräftar det både kulturella och estetiska värdet i just dessa lyktstolpar.
– Vi på fritidsförvaltningen fick ta över ett projekt och tillsammans med kulturförvaltningen kom vi överens om utformningen.
– Allt skulle passa bra in i övrig miljö, och då det fanns andra stolpar och skylthållare i ”rostigt” utförande så föll det sig naturligt att även de här stolparna skulle se likadana ut, redogör han.

Foto: Pressbild/SSAB

Förutom sex meters vertikalt anspråk är stolparna även rullformade till en tolvkantig form från plan plåt.
Processen är utvecklad av Northcone i Borlänge, vars 3D-teknik möjliggör tunna, starka och lätta stolpar.
SSAB producerar själva stålet och dotterbolaget Tibnor lagerför, distribuerar och säljer detta stål.
– Just SSAB Weathering 355 passade väldigt bra in på det här projektet, och tillsammans med Northcone kom vi fram till en bra lösning.
– Deras erfarenhet med 3D-rullformning kom bra till pass, säger Lasse Brandt, produktspecialist på Tibnor.

Vanligtvis skapar Nortcone till Trafikverket lyktstolpar i material som ska vika sig i händelse av att bilar kör in i dem.
Johan Thor avrundar:
– Vanligtvis gör vi standardstolpar till Trafikverket i ett annat material, och nu visade det sig att vi även kan anpassa vår produktion till stolpar i rosttrögt SSAB Weathering-stål.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS