Fullspäckad höst på Avesta bibliotek

Laddar för en fullmatad höst med filmkvällar, föreläsningar och familjelördagar på Avesta bibliotek gör fr v Malin Bivelöv, barnbibliotekarie, Ulrika Wiborgh, Sensus, Yvonne Merrild, Riksteatern Folkarebygden, Janne Tuori, ABF, Nerina Bersan, biblioteksassistent och Jan Bengtsson, bibliotekarie.
Foto: Mikael Eriksson
AVESTA. Hösten på Avesta bibliotek är minst sagt fullmatad. Eller vad sägs om bio för daglediga, filmkvällar, familjelördagar och så flaggskeppet Föreläsningsserien 18:32.

– Vi har en omfattande kulturverksamhet på biblioteket, säger bibliotekarie Jan Bengtsson.
Detta är något som också bekräftas av de programblad som läggs fram i samband med en presentation av det som komma skall.
Varje tisdag kväll är det någon aktivitet på gång i biblioteket.
– Vi varvar föreläsningar med filmkvällar, säger Jan Bengtsson.

Åtta föreläsningar är inbokade i höstens omgång av föreläsningsserien 18:32. Först ut, 10 september, är författaren och frilansjournalisten Bella Linde som under rubriken Rätt ur jorden berättar om hur man kan bli självförsörjande på grönsaker. Vid två tillfällen är bilen i fokus. Arne Müller föreläser om Elbilen och jakten på de nya metallerna. Lite senare i höst kommer forskaren Anna Pernestål att föreläsa under rubriken Varning för självkörande bilar.

Dessutom kommer Anders Södergård som är läkare och själv drabbades av cancer berätta om sina erfarenheter.
Musik blir det i form av folkvisor från Irland och Skottland framförda av Dag Westling.
De tisdagar det inte är någon föreläsning blir det filmkvällar
– Den film som visas har är för en mångkulturell grupp, säger biblioteksassistent Nerina Bersan.

Det blir både iransk film och arabiska filmer.
– Efter filmerna bjuder vi in till en filmcirkel, säger Jan Bengtsson.
Onsdagar är det, i samarbete med biograf Myntet, Dagbio. Sex stycken filmer kommer att visas med start 25 september då filmen Britt-Marie var här visas. Filmen om Edie får avsluta Dagbion.
– Alla är välkomna, säger Jan Bengtsson.

Lördagar är vikta för barnen. Under hösten kommer det att vara såväl teater som trolleri och sång. Dessutom kommer det att visas minibio.
– Målgruppen är barn i förskoleåldern, säger barnbibliotekarie Malin Bivelöv.
Hon säger att de som vill gå på Familjelördagarna måste hämta en biljett på biblioteket.
– Vi släpper biljetterna en vecka innan en föreställning, säger hon.

Även på biblioteket i Horndal finns en del aktiviteter för barnen inplanerade. Bland annat 14 september då det är familjelördag där bibliotekspersonal läser hundsagor och 21 september Krakel spektakel.
Aktiviteterna sker i samarbete med de olika studieförbunden.

Publicerad i Annonsbladet (Avesta/Norberg) vecka 36 2019.

ANNONS

SENASTE LOKALA NYHETER

SÖDRA DALARNA Årets mottagare av priset Skördefesthjärtat blev Hedemorabon Pirjo Gustafsson, som jobbar inom LRF. – Det känns oväntat men väldigt hedrande säger den glada pristagaren.
SÖDRA DALARNA Årets upplaga av Skördefest i södra Dalarna inleddes med att en gigantisk potatistavla avtäcktes. Ett ton potatis har använts för att skapa tavlan.
SKOGSBO. Tobbes resor firar nu 30 år och Erica Kåll som nu drivit bolaget i cirka 10 år ser fram emot många fler. – Jag vill driva företaget vidare i Tobbes anda, säger Erica.